Brasilien allt närmare Gripen-köp

2013-12-17 07:08  

Brasilien har trappat upp förhandlingarna med Sverige om köp av Jas Gripen-plan från Saab, enligt brasiliansk press.

Det svenska stridsplanet uppges vara klar favorit.

Ända sedan augusti, när det blev känt via visselblåsaren Edward Snowden att USA har spionerat på bland annat Brasilien och dess regering, har det brasilianska försvarsministeriet ökat tempot i sina förhandlingar med Sverige om köp av 36 Jas Gripen-plan från Saab, skriver den ansedda tidningen Folha de São Paulo på måndagen.

Samma tidning avslöjade i helgen att landet tänker avstå från stridsflyget Rafale, tillverkat av franska Dassault, därför att det anses för dyrt av president Dilma Rousseff. Uppgifterna har dock inte bekräftats.

Det innebär att svenska Jas Gripen är kvar som en av två kandidater. Den andra är amerikanska Boeings F/A-18 Super Hornet. Tidningen tror dock inte på något slutgiltigt besked före 2015, efter det brasilianska presidentvalet i oktober 2014.

Andra källor på en brasiliansk försvarssajt betecknar nu Gripen som klar favorit i det brasilianska flygvapnets upphandling. Det är president Dilma Rousseff själv som kommer att ta det slutgiltiga beslutet, heter det. I en översiktsrapport från flygvapnet, som ännu inte publicerats, framhålls Gripen också som det bästa alternativet.

Saab vill för TT inte kommentera uppgifterna.

TT / Ny Teknik

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt