Fordon

Autonoma bilen kör mot rött– under teknikuppvisning

Foto: Mobileye/twitter
Foto: Mobileye/twitter

När teknikföretaget Mobileye skulle visa sin framstående teknik för självkörande fordon bröt bilen den mest fundamentala trafikregeln – den körde mot rött i en korsning.

Publicerad

Racet mot autonoma fordon har varit intensivt den senaste tiden. Och det är inte bara biltillverkare som armbågas för att komma först – Waymo, Uber, Aptiv, Baidu, med flera är med på banan. Och så är även israeliska Mobileye.

Den Intel-ägda tillverkaren av förarassistanssystem utannonserade i början av maj att man minsann ska ses som en utmanare till Waymo och GM – och att deras självkörande bilar rullar för fullt.

Men frågan är hur oroliga konkurrenterna ska vara. Under en teknikdemonstration med media i Jerusalem skedde något som mycket väl skulle kunnat leda till en rejäl olycka. Den självkörande bilen ignorerar ett rödljus och kör rakt igenom i en korsning.

Det var när israeliska Channel 10 var med i bilen och videon från turen visar att bilen till en början verkar sakta ner, men sedan fortsätter. Detta trots dubbla uppsättningar rödljus. Som tur är det inga fotgängare som gått ut i körbanan eller bilar som kommer från anslutande väg till vänster.

Personen lät bilen köra mot rött

Under demonstrationen hade Mobileye säkerhetsförare i bilen. Denne låter bilen fortsätta utan att ingripa. Troligtvis för att systemet skulle registrera hela händelsen och hen såg att det inte var fara för någons säkerhet.

Men vad var det som hände?

Enligt företagets chef, Amnon Shashua, var det störningar från tv-teamets trådlösa kameror som blockerade transpondern från trafikljuset. Bilens kamera registrerade rödljuset korrekt, men ignorerade den informationen och körde istället – detta baserat på att den inte fick rödljus-signal från transpondern. Ett systemfel som nu ska vara åtgärdat.

– Det var en helt unik situation, vi hade aldrig föreställt oss att något sådant här kunde hända, säger Shasha i en intervju med Bloomberg.

Säkerhetsfrågan tas åter upp

Att fadäsen är pinsam för företaget går inte att ta miste på. Deras teknik är långt framme och bland annat BMW och Fiat Chrysler Automobiles har planer på att använda den för sina självkörande bilar. Fram till den första dödsolyckan med en Model S i Autopilot-läge var Mobileye även leverantör till Tesla.

Videon sätter dock fingret på en viktig punkt, det finns så många olika scenarion och unika händelser – att det är svårt att testa alla innan man rullat ut tekniken. Men då kommer följdfrågan: ska vi tillåta att en dator eventuellt kör ihjäl en människa?