Återanvändbar rymdfärja landar på bana – 2022

2021-05-07 16:02  
Rymdfärjan Dream Chaser byggs och konstrueras av Sierra Nevada Corp. Foto: Sierra Nevada Corp.

Rymdfärjan Dream Chaser har fått tillstånd att landa på Cape Canaveral 2022. Den återanvändbara farkosten är tänkt att frakta gods till och från ISS. 

Dream Chaser byggs och utvecklas av det amerikanska bolaget Sierra Nevada Corp. I likhet med rymdskytteln Space Shuttle ska Dream Chaser landa horisontellt på en landningsbana.  

Företaget har nu ingått ett användaravtal med landningsplatsen vid Cape Canaveral i Florida. Den första landningen är planerad till 2022. Sierra Nevada har vunnit ett kontrakt med USA:s rymdmyndighet Nasa om att leverera förnödenheter till den internationella rymdstationen ISS. 

– Det här är ett monumentalt steg både för Dream Chaser och för framtidens rymdfart. Att ha en kommersiell farkost som återvänder från ISS till en landningsbana för första gången sedan Nasas skyttelprogram avslutades för ett decennium sedan blir en historisk bedrift, säger Fatih Ozmen, vd för Sierra Nevada Corp., i ett uttalande. 

Dream Chaser ska skjutas upp med hjälp av en Vulcan-raket från United Launch Alliance (ULA), ett bolag som ägs gemensamt av Lockheed Martin och Boeing.  

Farkosten bygger på ett sedan tidigare nedlagt Nasaprojekt kallat HL-20 Personnel Launch System.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt