Växthus på höjden bäst för miljön

2008-05-19 15:57  

En 30 våningars skyskrapa som används som växthus kan odla lika mycket föda som man gör på 2,4 miljoner kvadratmeter jordbruksmark. Ett effektivare sätt att skaffa föda åt människor hävdar en forskare vid Columbia University.

Dickson Despommier vid universitetet ligger bakom idén med vertikalt jordbruk. Han gav sina elever i uppgift att räkna ut hur stort växthus som skulle behövas för att ge 50000 stadsbor en varierad kost.

De kom fram till att en skyskrapa med 30 våningar, till ytan stor som ett kvarter i New York, skulle räcka.

Allt vi odlar på jordbruk och transporterar till storstäderna idag skulle kunna odlas i höga växt i städerna där födan förbrukas, menar Despommier.

Inte bara växter kan produceras, även fisk, fågel och fläsk kan produceras i växthusmiljön att producera . Nötkött är däremot inte lämpligt att producera i inomhusmiljön.

Med särskilda växthuslampor, vätska från samhällets avloppssystem och värme från förnyelsebara energikällor ska det vara fullt möjligt att producera livsmedel i områden där människor bor, anser Despommier.

Energiförbrukning och miljöbelastning minskar avsevärt i samhället när födan inte behöver transporteras över långa sträckor. Konstgödsel behövs inte, naturen där åkermarken legat kan återgå till sitt ursprung och den ekologiska balansen kan återställas.

Kostnaden för ett sådant växthus beräknas till omkring 1,5 miljarder kronor. Men med tanke på att amerikanska staten varje år ger jordbrukssubventioner på 600 miljarder kronor så anser Dickson Despommier det realistiskt att satsa dessa pengar på vertikalt jordbruk i stället och få en livsmedelsförsörjning som spar miljö och energi, och ger färskare mat till konsumenterna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt