Så kan kommunerna sänka elkostnaderna

2009-03-04 08:16  

Landets ishallar och badhus kan med enkla medel spara upp till 35 procent av all elanvändning. Det visar en kartläggning som Energimyndigheten gjort.

Totalt förbrukar idrottsanläggningarna lika mycket energi per år som hela Umeås befolkning, 112 000 människor, gör av med under samma tid. Det rör sig om 1 TWh energi per år.

Inventeringen är gjord i ishallar, badhus, idrottshallar och i anläggningar med flera olika verksamheter.

Ishallarna drar mest el. Här räknar man med en årlig förbrukning på 176 kWh per kvadratmeter och då är inte elvärmen inräknad. Kylmaskinerna är bovar i sammanhanget, de står för hela 48 procent av ishallarnas elanvändning.

Inom några år kan dock elanvändningen i idrottsanläggningar minska med upp till 35 procent, enligt Energimyndighetens beräkningar.

- Genom enkla åtgärder och investeringar i storleksordningen 50 miljoner kronor kan det vara möjligt att omedelbart minska idrottsanläggningarnas energianvändning med upp till 15 procent eller en minskning av energikostnaden med drygt 100 miljoner kronor per år i tio år, säger Egil Öfverholm, expert vid Energimyndigheten.

Mest kostnadseffektivt enligt honom är anpassning av drifttider för ventilation och belysning samt anpassning av luftflöden.

Energieffektivare kylkompressorer och optimerade systemtemperaturer kan halvera energianvändningen i ishallarnas kylmaskiner. Mer optimerad fläktdrift och att byta ut konventionella lysrör mot ny energisnål belysning är också energieffektivt.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt