Energi

Nu införs solcellstvång på taken

Alla nya byggnader som ligger i en komersiell zon i Frankrike ska utrustas antingen med solceller eller växter, enligt en ny lag. Foto: TT
Alla nya byggnader som ligger i en komersiell zon i Frankrike ska utrustas antingen med solceller eller växter, enligt en ny lag. Foto: TT

Alla nya affärsbyggnader i Frankrike måste ha solceller eller växter på taken, enligt en ny lag.

Publicerad

En ny lag antogs nyligen i Frankrike som anger att taken på alla nya byggnader som ligger i den kommersiella zonen måste vara delvis täckta av antingen solceller eller växtlighet, skriver Clean technica. Det innefattar byggnader som exempelvis restauranger, kontor, teatrar och affärer.

Vinsterna med solcellernas införande är det få som höjer på ögonbrynen åt, medan plantor kanske inte är det första man tänker på vad gäller energibesparande åtgärder. Det är tänkt att växterna ska hjälpa byggnaderna att hålla sig svala under varma perioder genom att fungera som en avledare för solljuset. När det är kallt fungerar plantorna som extra isolering.

Miljöaktivister yrkade på att alla nya byggnader skulle täckas helt av solceller eller växter, men den franska regeringen ansåg att en sådan lag skulle bli för extrem. Lagstiftning som ger för höga affärskostnader (även om det i slutändan leder till besparingar) kan skada ekonomin, anser franska regeringen.

Frankrike förlitar sig till största delen på el från kärnkraft, men den nya lagen tros leda till att fler solenergisystem installeras.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!