Norska batterifabriken dubblar kapaciteten

2022-07-01 15:43  
Platsen för Giga Artcic i Mo i Rana. Foto: Freyr

Freyr har tagit beslutet att bilda Giga Arctic, en sammanslagning av två sedan tidigare planerade batterifabriker i Mo i Rana. Samtidigt ökar bolaget den långsiktiga planen rejält, och siktar nu på 200 GWh till 2030.

Freyr, den norska motsvarigheten till svenska Northvolt, ökar takten. I veckan beslutade bolaget att slå ihop de båda planerade batterifabrikerna Gigafactory 1 och 2 i Mo i Rana till en enda, kallad Giga Arctic. Den årliga tillverkningskapaciteten blir 29 GWh litiumjonbatterier, mer än dubbelt så mycket som de båda fabrikerna tidigare hade tillsammans. Som jämförelse ska Northvolt Ett i Skellefteå fullt utbyggd nå 60 GWh per år.  

Grundläggningsarbeten pågår redan på platsen. Målsättningen är att vara i gång med produktionen under första halvåret 2024, vilket är något senare än vad bolaget tidigare hoppats på.

200 GWh/år till 2030

Samtidigt har Freyr uppdaterat sin expansionsplan för framtiden. Målet är fortfarande 43 GWh årlig kapacitet till 2025 och 83 GWh till 2028, men numer finns en uttalad förhoppning om att ha nått hela 200 GWh till 2030. Hittills har bolaget berättat om planer på nya fabriker i finska Vasa samt i USA, då tillsammans med Koch Strategic Platforms.

Mest LFP, men även NMC

Giga Arctic kommer främst att producera litiumjonbatterier av typen litiumjärnfosfat (LFP). Den är billigare men har lägre energitäthet än NMC-kemin (nickel, mangan, kobolt) som Northvolt producerar i Skellefteå.

– Den huvudsakliga produkten blir LFP för batteribaserade energilagringssystem, men vi har en kemiflexibel plattform och kan tillverka NMC-baserade lösningar för olika typer av energilager och mobilitetsapplikationer, meddelar vd Tom Einar Jensen Ny Teknik.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt