Marcoule-olyckan klassas som Ines-1

2011-09-30 14:46  

Marcoule-explosionen i Frankrike klassades på torsdagen som en 1:a på Inesskalan. Fyra ton lågradioaktivt metallskrot fanns i ugnen när smällen inträffade.

En person dog och fyra anställda skadades svårt när en ugn avsedd för att smälta samman lågradioaktivt avfall exploderade vid en anläggning för upparbetning av kärnbränsle i Marcoule i södra Frankrike den 12 september i år.

Ugnen var belägen i en förbränningsanläggning som förseglats efter olyckan. Den utreds nu av fransk polis och åklagare.

Ingen radioaktivitet sägs ha sluppit ut utanför omgivningen Olyckan klassas inte desto mindre av franska myndigheter som nivå 1 på Inesskalan eftersom ugnen hade ett radioaktivt innehåll. Inesskalan är en internationell skala som anger kärnincidenterna allvarlighetsgrad från 1-7.

Enligt franska medier fanns det 500 gånger mer radioaktiv strålning i ugnen än vad operatören, ett dotterbolag till den franska eljätten EDF, uppgav strax efter händelsen.

I den fanns fyra ton radioaktivt metallskrot , motsvarande 30 megabequerel och inte 63 000 kilobequerel som först uppgavs.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt