Japan sätter pris på reaktorolycka

2011-10-26 14:25  

För att täcka kostnaderna för en framtida kärnkraftsolycka i Japan bör man lägga 10 öre till priset av varje producerad kilowattimme.

(Uppdaterad) Till den slutsatsen kommer den japanska atomenergikommissionen AEC, som på regeringens uppdrag gjort en överslagsberäkning som ett underlag till regeringens framtida ställningstaganden till kärnenergi i landet.

AEC utgår från att en allvarlig olycka vid någon av Japans reaktorer kan inträffa en gång per 500 år. Drifttiden för samtliga japanska kärnreaktorer beräknas till 1400 år. Kommissionen säger att eftersom tre reaktorer i Fukushima drabbats av mycket stora problem så utgår man numera från sannolikhetsberäkningen 1 på 500.

Internationella atomenergiorganet IAEA gjorde för länge sedan sannolikhetsberäkningen 1 olycka på 100000 år för en ny reaktor.

AEC har beräknat att följderna av en reaktorolycka i en anläggning med effekten 1,2 MW kommer att kosta 335 miljarder kronor. För att gardera sig för denna extrakostnad är det motiverat att höja elpriset 10 öre/kWh, rapporterar tidningen Yomiuri Shimbun. Det är 20 procent av den nuvarande kostnaden för kärnkraftproducerad el.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt