Energi

Högkostnadskyddet – inte klart om det blir i form av återbetalningar

Finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson och energiminister Khashayar Farmanbar när de presenterade elprisstödet. Arkivbild Foto: Lars Schröder/TT

Regeringens elstödsförslag har fått kritik för att det riskerar att elda på elkonsumtionen och att det främst gynnar boende i stora bostäder.

Publicerad

På onsdagen presenterade regeringen sitt förslag för att kompensera hushåll och företag för höga elpriser.

Det går ut på att Svenska kraftnät ska använda de omkring 60 miljarder kronor man har på kontot för så kallade flaskhalsintäkter.

Minst hälften ska gå till hushållen.

Exakt hur och när pengarna ska fördelas är oklart. Men kompensationen baseras på vilken kostnad konsumenten har haft.

– Sådana här förslag kan riskera att minska incitamenten att dra ned på elanvändningen, sade Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis till TT efter beskedet.

Minister: Fortsatt lönsamt energieffektivisera

Även från ekonomhåll hörs kritik mot att partierna nu tävlar om att lägga förslag på subventioner eller skattesänkningar, som kan leda till ökad elkonsumtion.

Men energiminister Khashayar Farmanbar (S) försvarar sitt förslag.

– Jag tror inte att det kommer att leda till en avsevärd högre energiförbrukning, säger han.

– Prissignalen är så pass stark på elmarknaden, så det kommer fortsatt vara lönsamt att energieffektivisera.

Han tycker också att elprisstödet inte står i motsats till att energieffektivisera. Båda sakerna behövs.

– Det är fortfarande så att en icke använd kilowattimme är både den billigaste och grönaste som man kan ha i sitt hem. Jag uppmanar verkligen alla hushåll att se över sin användning, säger Farmanbar.

Kritik: Gynnar välbeställda

En annan kritik är att det inte är de svagaste hushållen som kommer att få högst stöd. Däremot om man bor i stor villa, med uppvärmt uterum och kanske ett utomhusspa, så stiger elräkningen.

– Även välbärgade familjer, eller familjer i vanliga villor, har haft mycket högre elkostnader, och det är rimligt att de också får återbäring eller återfår pengarna, säger Farmanbar och menar att svaga hushåll även kan stödjas på andra sätt.

– Och hade man valt en lösning med skattesänkningar i stället, så hade det varit lättare för välbeställda familjer att plocka ut ännu mer pengar.

Oklart om stödet blir i direkt återbetalning

Svenska kraftnät har nu fram till november på sig att utforma stödet. Det kan vara genom att sänka elpriset, sänka elnätsavgifterna eller att ha en direkt utbetalning som en återbäring.

– Det är de här tre åtgärderna som Svenska kraftnät nu kollar på. De får ta fram ett förslag på åtgärdspaket, säger Farmanbar.

TT: Så det är inte säkert att det blir en direkt återbetalning till hushållen?

– Det kan mycket väl vara det, men det kan också vara andra lösningar. Vi får se vad Svenska kraftnät gör, säger han.