Energi

Frankrike vill bygga sex nya kärnkraftsreaktorer

Den franska EPR-reaktorn i Flamanville beräknas tas i drift 2023, över tio år försenad. Här en bild på bygget 2009. Foto: AP Photo/Christophe Ena
Byggsajten för den franska EPR-reaktorn i Flamanville 2009. Reaktorn beräknas tas i drift 2023, mer än tio år efter planerad start. Foto: AP Photo/Christophe Ena

Det franska energiföretaget EDF ska utreda möjligheten att bygga sex nya EPR-reaktorer i landet inom de närmaste femton åren, avslöjar tidningen Le Monde.

Publicerad

Det finns inget beslut ännu och officiellt ska frågan fortfarande vara uppe för debatt. Men tidigare i veckan avslöjade den franska dagstidningen Le Monde att det i huvudsak statligt ägda energiföretaget Électricité de France, EDF, har fått en detaljerad färdplan från landets miljö- och finansministrar som rör framtidens kärnkraft. Energiföretaget får i brevet uppdraget att utreda hur man kan bygga tre reaktorpar på tre olika platser i landet inom de närmaste femton åren, berättar tidningen.

Specifikt handlar det om att bygga sex nya EPR-reaktorer, där förkortningen står för European Pressurized Water Reactor eller Evolutionary Power Reactor. Det är en tredje generationens tryckvattenreaktor som EDF har varit med och utvecklat. En sådan reaktor byggs för närvarande i franska Flamanville, men arbetet har kantats av svårigheter och förseningar. Bland annat har man hittat fel i konstruktionen. Reaktorn beräknas nu inte vara i drift förrän 2023, över tio år senare än utsatt startdatum.

Den franska regeringen vill redan i mars nästa år ha en lista från EDF på vad som måste göras för att kunna komma så långt som möjligt med planerna till mitten av 2021.

Det ansvariga ministeriet säger till Le Monde att det uppdrag som har formulerats till energiföretaget EDF endast utgår från ”en arbetshypotes”. På EDF säger man att brevet formaliserar vad som tidigare har diskuterats.

Charlotte Mijeon på Réseau Sortir du nucléaire, ett nätverk som vill avveckla kärnkraften, menar att regeringen redan har bestämt sig för att stödja en utbyggnad. Även parlamentsledamot Barbara Pomplii, som är ordförande för kommissionen för hållbar utveckling i nationalförsamlingen, tycker att brevet till EDF ger intrycket av ett beslut som redan är fattat.