Fördubblar livet på alkaliskt batteri

2009-11-27 15:16  
Daniel Petsch och Michael Rumetshofer

Med ett intelligent laddningsaggregat kan livslängden för alkaliska batterier nästan fördubblas, anser två unga uppfinnare.

Alkaliska batterier, avsedda för engångsbruk, kan mycket väl laddas åtminstone en gång till om laddningen görs intelligent. Det anser ingenjörsstudenterna Daniel Petsch och Michael Rumetshofer vid högskolan HTL-Waidhofen an der Ybbs i Österrike.

De har tagit fram en processorstyrd batteriladdare som vid uppfinnarmässan i Nürnberg i november belönades med guldmedalj. Laddaren ska ge batterierna omkring 90 procent av den ursprungliga energin.

De tänker även vidareutveckla laddaren till att också återladda knappceller.

Tanken med laddaren är att minska sopmängden, samt spara konsumenternas ekonomi, säger de båda studenterna. Om livslängden för alkaliska batterier kunde fördubblas anser de att 2500 ton mindre batteriavfall skulle behöva hanteras bara i Tyskland per år.

Varning från batteriexpert

Men batteriexperten Annika Ahlberg Tidblad på provnings- och certifieringsföretaget Intertek vill mana till försiktighet.

- Batterierna är inte gjorda för att återuppladdas. Vid återuppladdningen bildas gas och det finns alltid en fara för explosion.

- Visserligen är höljet kring batterierna från de mer namnkunniga tillverkarna oftast tilltagna med marginal för just missbruk. Men den marginalen behöver inte finnas i lågprisbatterier.

- Och att återladda knappceller är direkt farligt, varnar Annika Ahlberg Tidblad. Energiinnehållet i små litiumceller är mycket högt.

Hon vill i stället ge rådet till dem som vill ladda batterier:

- Köp riktiga uppladdningsbara batterier. De tål att laddas varje dag i minst ett år.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt