Flera framsteg inom solcellsområdet

2016-04-25 07:31  
Foto: Pixabay

Det ser ljust ut för solceller. Två genombrott öppnar för att kunna göra dem både billigare och mer effektiva.

Kinas vetenskapsakademi (CAS) har lyckats slå ett nytt världsrekord i effektivitet i solceller av plast. Med hjälp av en liten molekyl som kallas ITIC kan solens energi omvandlas till elektricitet med en effektivitet på elva procent, utan att använda ihåliga kolbollar, så kallade fullerener. Fullerener krävs vanligtvis i den typen av solceller, men kan vara instabila.

Forskare vid Linköpings universitet har kommit fram till att effektiviteten antagligen kan bli högre.

Läs mer:

Läs mer: Svenskt genombrott för billiga solceller

– Vi har demonstrerat att det är möjligt att uppnå en hög effektivitet utan att använda fulleren, och att sådana solceller dessutom är mycket stabilare mot värme. Eftersom solceller arbetar under ständig solstrålning är en hög värmestabilitet mycket viktigt, säger Feng Gao, universitetslektor vid Linköpings universitet, på universitetets hemsida.

Forskare vid australiska University of New South Wales har också lyckats med ett världsrekord i effektivitet. Här gäller det tunn solcellsfilm gjord av koppar, zink, tenn och svavel som lyckats konvertera solljus till energi med 7,6 procents effektivitet.

Det låter kanske inte mycket, vanliga solceller på exempelvis hustak ligger på 15 -16 procent och solcellsfarmer på 20 procent, men då krävs i första fallet kisel, eller ovanliga grundämnen som tellur och indium, eller tungmetaller som kadmium.

En fördel med den nya cellen är att den svarar bättre på den blå delen av ljusspektret, jämfört med kisel som är bra åt det infraröda hållet. En annan fördel med den nya solcellsfilmen är att det kan täcka en rad olika ytor.

– Du kan sätta dem på bilkarosser, på stål, brickor, polymerer, eller till och med kisel, säger Hao Xiaojing till Sydney Morning Herald.

På det sättet skulle filmen kunna lägga som ett extra lager på en kiselbaserad platta, och öka effektiviteten till omkring 30 procent.

– Det är min dröm, att hitta material som inte är ovanliga eller giftiga som du kan lägga på kisel, säger Martin Green, en annan i forskningslaget, till tidningen.

Mer om: Solcell Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt