Energi

Bjudresorna pressar Moderaterna

Sofia Arkelsten är pressad av uppgifterna om bjudresor och styrelseuppdrag i börsbolag. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Sofia Arkelsten är pressad av uppgifterna om bjudresor och styrelseuppdrag i börsbolag. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten blir alltmer komprometterad av energilobbyns bjudresor. Det är inte bara oljejätten Shell som bjudit. Hon har även rest med den svenska kärnkraftslobbyn.

Publicerad

Sofia Arkelsten hann bara sitta ett par veckor på partisekreterarstolen innan mediedrevet hann ifatt henne.

I går avslöjade Expressen att Sofia Arkesten låtit oljebolaget Shell bjuda henne på en resa till Shells årliga"snålbilstävling” för studenter, Shell Eco Marathon i södra Frankrike i maj 2008.

Efter den resan har hon skrivit positivt om Shell i sin blogg vid 13 tillfällen, konstaterar Svenska Dagbladet samma dag.

Och i dag avsöjar Aftonbladet att Sofia Arkelsten vid minst två andra tillfällen som moderat riksdagskvinna deltagit i resor som betalats av olika intresseorganisatinoner.

Den mest komprometterande resan gick till det finländska kärnkraftverket Olkiluoto där en ny stor kärnreaktor av typ generation 3b håller på att färdigställas.

Den resan skedde hösten 2008, när reaktorbygget var i full gång, men redan skandalomsusat efter stora förseningar och fördyringar.

Förutom Sofia Arkelsten är även Lars Hjälmered (M) och Erik A Eriksson (C) med på resan.

Resan och uppehället betalades av Forum för Energi och Tillväxt, som är en lobbyorganisation för de svenska energibolagen, bland andra kärnkraftsägarna Vattenfall, Fortum och Eon.

I riksdagen röstade Sofia Arkelsten tidigare i år för att den svenska stopplagen om nya kärnkraftverk skrotas.

Aftonbladets politiska krönikör Lena Mellin ifrågasätter starkt Sofia Arkelstens omdöme och menar att hon borde avgå som partisekreterare.

- När Shell och kärnkraftsivrare bjuder in Sofia Arkelsten hör hon trots det inga varningsklockor. Det är gränslöst naivt och aningslöst. Shells idé är att sälja olja och bensin. Kärnkraftslobbyisterna vill bygga mer atomkraft. Förstod Arkelsten verkligen inte det?, skriver Lena Mellin.

Sofia Arkelsten pressades i går också av att hon sitter i styrelsen för det stora teknikkonsultbolaget Sweco, vars verksamhet täcker in både energibranschen, byggbranschen och väg och vatten.

Sweco utsågs tidigare i veckan av Vattenfall till prioriterad leverantör av energikonsulttjänster.

På Dagens Nyheters fråga på onsdagen om hon kunde sitta kvar i Swecos styrelse sade hon först ja, men ändrade sig och meddelade  DN:s reporter senare på kvällen att hon lämnar styrelsen.