Batteri av aluminium utmanar litiumjoner

2015-04-08 10:04  

Ett nytt aluminiumjon-batteri kan ersätta många av dagens batterier med litiumjoner. Det hävdar forskare vid Stanford.

En grupp forskare vid amerikanska Stanford University har presenterat ett aluminiumbatteri som kan ersätta alkaliska batterier såväl som litiumjon-batterier. Det laddar snabbt, är böjbart, billigt och tål tusentals upp- och urladdningar. Och det är dessutom säkert.

- Vårt nya batteri tar inte ens eld om du borrar rakt igenom det, säger Hongjie Dai, kemiprofessor vid Stanford, i ett uttalande.

Aluminium är lockande för batteriforskare eftersom det är billigt och har god förmåga att lagra energi samtidigt som det inte är brännbart. Utmaningen har varit att få aluminiumbatterier att ge tillräckligt hög spänning och att klara många cykler av upp- och urladdning. Men Stanfordforskarna upptäckte av en slump att en anod av aluminium fungerade bra tillsammans med en katod av grafit. I en artikel i Nature beskriver de sina rön.

Prototypen gav en spänning på 2 Volt och klarade mer än 7 500 cykler utan att tappa kapacitet. Det ska dessutom ha laddat på någon minut.

Fast tekniken har långt kvar till marknaden. Nästa steg för forskarna är att öka spänningen och energidensiteten.

Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt