Elbilar

Här är DeLorean Alpha 5 – ska utmana Porsche

För 40 år sedan lanserades första modellen – nu kommer uppföljaren. Alpha5 är elbilen som ska ta DeLorean ”tillbaka till framtiden” igen.

Publicerad

För de som minns 80-talet är säkert filmtrilogin ”Tillbaka till framtiden” något som ger nostalgikänslor. En ung Michael J Fox som medels en frän bil reser i tiden och träffar sina föräldrar. Och även om man inte är bilkännare lär den specifika modellen, en DeLorean DMC, vara något som känns igen. Eller som Dr. Brown säger det:

”Så som jag ser det, om man ska bygga en tidsmaskin som en bil – varför inte göra det med stil.”

Trots att modellen blivit odödliggjord i film, var produktionstiden kort. Endast två modellår blev det innan det var slut. Nu är det dock dags för uppföljaren. Alltså lite drygt fyra decennier efter den första bilen kommer uppföljaren Alpha5.

DeLorean Alpha5. Foto: DeLorean
DeLorean Alpha5. Foto: DeLorean

Den nya bilen är en ren elbil med prestanda nog för att utmana ”Mercedes-AMG GT samt även de mer potenta av Porsche Taycan”, i varje fall om man får tro företaget själva.

Nya DeLorean designad av Italdesign

Den moderna DeLorean har precis som originalet designats av italienska Italdesign, men där 80-talsbilen var en kantig skapelse – är modellen anno 2022 något helt annat. Här är det avrundat och aerodynamiskt (cd 0,23). Dock har gälarna över bakrutan och måsvingedörrarna behållits.

Hur ser det då ut under ytan? När det kommer till teknik är DeLorean ganska sparsmakade med detaljer. Alpha5 är en elbil där drivlinan består av dubbla elmotorer samt ett batteri om ”över 100 kWh”. Det senare ska ge över 48 mils räckvidd och det förra en acceleration 0-96 km/h (0-60 mph) på under tre sekunder. Det är siffror som håller jämna steg med Porsche Taycan.

DeLorean Alpha5. Foto: DeLorean
DeLorean Alpha5. Foto: DeLorean

Den filmhistoriskt viktiga accelerationen 0-88 mph, hastigheten som krävdes för att resa i tiden, ska vara avklarat på 4,35 sekunder.

Den första omgången bilar är satt till 88 exemplar, men förhoppningarna är absolut inte begränsade vid detta. Efter Alpha5 ska tillverkaren brodera ut sitt modellutbud. Med på listan av framtida bilar återfinns även en suv samt en stor sedan.