Audi tar ett viktigt steg för batteriåtervinning

2019-12-18 10:15  
Audi, elbilsbatterier. Foto: Audi

En process som säkrar upp över 90 procent av all kobolt och nickel i elbilsbatterier. Nu har Umicore och Audi tagit ett viktigt steg på väg mot cirkulär ekonomi för litiumjonbatterier.

I takt med en ökande elbilsförsäljning ökar även kraven på biltillverkarna när det kommer till återvinning. Producentansvaret vilar tungt när det kommer just till återvinning av de stora litiumjonbatterierna. Nu presenterar Audi och Umicore en lösning där de säger att de uppnår en hållbar hantering.

Vad som i dagsläget är ett pilotprojekt använder batterier från utvecklingsmodeller av Audi E-tron. Här har man lyckats få till att mer än 90 procent av allt kobolt och nickel i batteriet kan återvinnas.

– En sluten cirkel för batteri-råmaterial är ett stort tekniskt steg. Vi sparar värdefulla tillgångar och reducerar koldioxidutsläpp. Och detta göra att vi kommer ett stort steg närmare vårt mål om en hållbar underleverantörskedja, säger Bernd Mertens, ansvarig för inköp och it på Audi, enligt Electrive.

Läs mer: Forskare: Om tio år måste elbilsbatterier återvinnas i stor skala

Nu när pilotprojektet har visat hög effektivitet så kommer de båda företagen att övergå till en mer marknadsförande fas – detta för att vara redo när det börjar bli volymer i batteriåtervinningen.

Det ska sägas att det här inte är en fullständig återvinning av elbilsbatteriet – det som Audi och Umicore nämner här är bara kobolt och nickel.

Därför är det inte jämförbart med det återvinningsprogram som Northvolt presenterade i förra veckan. För att få till en helt cirkulär batteriekonomi måste företagen utveckla metoder för att ta vara på övriga material i batterierna, som litum.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt