Allt vi vet om Volvo Cars ersättare till XC90

2022 gör Volvos nya modell entré, men vad är det för bil? Här samlar vi all information om kommande elbilen.

När Volvo lanserade XC90 i början av millenniet klev man in i en ny värld. Men sedan dess har suvar och crossovers blivit en allt större del av portföljen och i dag är det just den här kategorin man säljer mest av.

Nuvarande generation kom 2014 och var den första riktiga egna produkten efter det att man skiljts från Ford. 2022 kommer ersättaren och av allt att döma blir det en stor förändring mot tidigare.

Då lanseras Volvos nya elbil: EX90

Den 9 november kommer Volvo att rycka skynket av sin nya elbil. Det avslöjade tillverkaren under ett evenemang 21 september där man gav en första liten glimt av vad som komma skall.

Läs mer: Nya elbilen EX90 blir Volvos första som får lidar

Exakt sju veckor före lansering valde Volvo att hålla hov. I en förinspelad video presenterade företagets nya vd, Jim Rowan, den första konkreta informationen om den kommande elbilen. En modell som alltså blir märkets nya flaggskepp.

Så vad fick vi reda på? Jo, dels att det blir den första Volvon som får en lidar-sensor. Därtill berättade han att den nya bilen kommer med en säkerhetsuppdatering som är i nivå med när Volvo introducerade trepunktsbältet.

Utöver lidar ska sensorer inne i bilen tillsammans med egenutvecklade algoritmer hålla koll på om föraren är distraherad, trött eller berusad. Den största nyheten var dock att vi nu har ett lanseringsdatum att skriva in i kalendern.. samt att det förefaller som att vi ska glömma ryktena om att modellen skulle heta ”Embla” – för namnet blev det mindre exotiska ”EX90”.

Första bilderna … på EXC90!

När den nya XC90 introducerades 2014 var det första steget för Volvo utanför Ford-koncernen Modellen var på en ny plattform och den första produkten med tillverkarens nya design.

Nu har påstådda bilder på hur ersättaren anno 2022 ser ut. Bilderna, som ser ut som renderingar för mönsterskydd publicerades på bilforumet Worldscoop. På EU IPO finns även ansökan om varumärkesskydd för EXC90.

Tittar vi på bilderna framgår det tydliga XC90-likheter. Inte minst hur siluetten ser ut. Dock finns det en hel del skillnader i fronten och aktern.

Foto: Worldscoop

Det här samt att namnet på bilen uppges vara EXC90 ger bryderier. Varför? Jo, den nya modell som ska introduceras har enligt Volvo beskrivits som en blandning av kombi och suv med inspiration från Concept Recharge som visades förra sommaren. Här ser det mest ”suvigt” ut.

Även namnet skickar varningssignal då tidigare Volvochefen Håkan Samuelsson varit tydlig med att den inte ska få en alfanumerisk modellbeteckning.

Foto: Worldscoop

Ytterligare en sak att uppmärksamma är att bilderna inte visar någon lidar uppe på taket – teknik som ska vara med i den nya modellen

En förklaring är att bilderna visar en uppdaterad XC90, som då ska säljas som hybrid och laddhybrid bredvid ersättaren, det nya flaggskeppet ”Embla”. 

Tekniken i kommande elbilen

Sedan länge har Volvo pratat om att den nya generationen av de större bilarna ska byggas på SPA2-plattformen. Från början var det en flexibel arkitektur som det skulle gå att bygga så väl rena elbilar som hybrider med förbränningsmotor på. Men Henrik Green, produktchef på Volvo Cars, klargjorde i juni 2021 att plattformen blir helt elektrisk och snarare kommer att kallas SPA1.0, för att förstärka att Volvo kliver in i en ny era.

Läs mer: Produktchefen om nya Volvo C40: ”Design och high tech”

En viktig fråga kring nästa generations elektrifierade fordon är motorerna. Dagens modeller har tredjepartskomponenter från Siemens Valeo – men framöver blir det ändring på det. Volvo kommer att bygga sina egna elmotorer i fabriken i Skövde.

Men eftersom produktionen i Skövde inte ska vara igång förrän i mitten av detta decennium lär det inte vara en egenproducerad elmotor som hamnar i ersättaren till XC90. Åtminstone inte till en början.

Elbilar har vanligen ingen stegad växellåda utan endast en reduktionsväxel som minskar varvtalet och ökar momentet från den högvarviga elmotorn. Premiumelbilarna Audi E-tron och Porsche Taycan har däremot en tvåstegad växellåda i ett försök att optimera elmotorns prestanda vid olika varvtal.

I maj 2022 publicerade Volvo Cars ett patent på precis just en tvåstegad växellåda för en elmotor, vilket Carup var först om att berätta. Kanske betyder det att nya XC90 gör sällskap med E-tron och Taycan. Växellådan har dubbla kopplingar (power shift) vilket innebär att byte av växel kan ske i princip utan tillfälligt tapp av momentöverföring till hjulen.

En annan ny teknik som kommer med den nya plattformen är så kallad lidar (laser radar). Volvo har köpt in sig i det amerikanska sensorbolaget Luminar och det ger nya förmågor. Tillverkaren har sagt att man med den nya generationens bilar kommer att introducera Highway Pilot – ett system som ska göra att man som förare kan släppa ratten på motorvägen.

Volvo vill ju inte prata om SAE-skalan för autonoma system – utan beskriver det som ”oövervakad körning”. Målet tillverkaren har är att var tredje bil man säljer ska ha systemet redan 2025.

Vad ska ersättaren till Volvo XC90 heta?

Det är ett tag sedan som Volvo började prata i termer av att ”XC90-ersättare” istället för att diskutera det som en ny generation av XC90. Men vad ska bilen heta? Håkan Samuelsson, före detta vd, har dels sagt att namnet börjar på en vokal – samt att:

– Det är ett namn som du skulle ge ditt nyfödda barn.

För en tid sedan framkom det att Volvo Cars ansökt om varumärkesskydd för namnet Embla hos den europeiska immaterialrättsmyndigheten. Att tillverkaren använder sig av nordisk mytologi är inget nytt. Återstår dock att se om Embla blir namnet på modellen.

Design – hur ska XC90-ersättaren se ut?

Det har länge spekulerats i hur den kommande XC90-ersättaren ska se ut. När Volvo presenterade sitt ”Concept Recharge” så pratade man om att det är ett ”manifest för nästa generations helelektriska Volvobilar”.

Nu är det långt ifrån säkert att konceptet visar hur de första seriebilarna blir. Dock kan man dra vissa slutsatser:

Det första är att eftersom 2022-bilen byggs på så kallad flexibel arkitektur där både el- och förbränningsmotorer ska finnas med – så måste designen tillåta det.

Läs mer: Lista: 30 laddhybrider med längst räckvidd (och högst bonus)

Det innebär att man inte kan vara lika radikal i sina kurvor och former som modeller där man inte behöver ta hänsyn till en bensin/dieselmotor.

Men oavsett så kommer vi förmodligen få se en bil med kortare överhäng fram och bak samt att den nya bolen bygger på det formspråk som introducerats med Concept Recharge. Nyckelordet ska vara ”mindre, men bättre” och syftar till antalet detaljer inte storlek.

Konceptet har även en mer kombi-framtoning – vilket mycket väl kan innebära att vi får se en bil som kanske inte är lika lätt att kategorisera som en suv.

XC90-ersättaren delar ju grund med den kommande Polestar 3. Och även om man inte ska ta gift på att informationen stämmer – så släppte Polestar-chefen Thomas Ingenlath en liten detalj vid en intervju.

– Jag har inget mot tre rader som sådant, men sekunden vi skulle sätta in en – hade ni i media börjat fråga vad skillnaden var mot en XC90, sade han i en diskussion kring designen på Polestar 3.

I takt med att mer information blir tillgänglig kommer artikeln uppdateras.

Felix Björklund

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt