USA vill förse Irak med svenska Carl-Gustaf

2014-11-26 15:20  
Här är dokumenten som visar att USA vill skicka svenska granatgevär till Irak.

USA:s försvarsdepartement vill beväpna den irakiska armen och kurdiska trupper i Irak med det svensktillverkade granatgeväret Carl Gustaf. Det visar amerikanska budgetdokument.

Amerikanska försvarsdepartementet äskar i ett dokument medel för att stärka beväpningen av den irakiska armén och kurdiska styrkor i Irak, som strider mot terrororganisationen Isis.

Enligt departementet finns det ett omedelbart behov av att förse trupperna med vapen för över 12 miljarder kronor. Bland annat vill man förse dem med 1 704 granatgevär av modell M3 Carl Gustaf, som tillverkas av Saab Dynamics i Sverige. Priset väntas uppgå till nära 255 miljoner kronor.

Christer Ahlström är generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som ger tillstånd för export av svensktillverkade vapen:

- Det här är ju ett budgetäskande som lagts fram i USA. Det finns i dag inget aktuellt ärende här från Saab om leverans av den här mängden av Carl Gustaf. Och inte heller någon ansökan om reexport från amerikanskt håll, säger han.

Christer Ahlström förmodar att myndigheten får en förfrågan först när amerikanska myndigheter beviljat anslaget.

Saab har i omgångar levererat granatgeväret Carl Gustaf till USA. Senast i höstas skrev de amerikanska specialstyrkonas militärkommando Socom och Saab på ett femårigt ramavtal som rör leveranser av Carl Gustaf, inklusive en första order på 99 miljoner kronor.

På ISP överraskades man av uppgifterna.

Kände ni till att de här planerna fanns i USA?

- Nej, det jag kände inte till i förväg. Jag läste en notis från Bloombergs news i måndags och tog del av dokumentet, säger Christer Ahlström.

Handlar det om en ny beställning från Saab eller ska USA beväpna irakiska armén och kurdisk trupp med vapen som man redan köpt?

- Bra fråga. Vi vet väldigt lite om det här i nuläget. Men vi har möten med tillverkaren och kommer att informera oss, säger Christer Ahlström.

Oavsett hur USA räknar med att anskaffa Carl Gustaf-gevären kräver svensk vapenexportlagstiftning att ISP godkänner utförsel till det krigsdrabbade Irak.

Detta står nämligen inskrivet i det slutanvändarintyg som USA signerar för att kunna få köpa svenska vapen.

- Jag har svårt att tänka mig att de skulle exportera vidare utan att fråga för oss, säger Christer Ahlström

- Om det blir aktuellt med en prövning så kommer vi att pröva ansökan som förvaltningsmyndighet. Grundförutsättningen för svensk export är att det finns ett säkerhets- och försvarspolitiskt intresse i Sverige för en sådan och exporten får inte heller stå i strid med svensk utrikespolitik.

På Saab är man förtegna i dag:

- Som du vet spekulerar vi aldrig i framtida efterfrågan/möjliga beställningar av olika produkter. Så gäller även på dina frågor i dag, uppger Helena Dahlberg, pressansvarig på försvarsföretaget.

M3 tillverkas fortfarande av Saab men bolaget utvecklar en ny lättare modell av granatgeväret.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt