Tre MTG-kanaler gratis i digitala marknätet

2004-01-29 11:44  
Sista ordet inte sagt

Regeringen gav i dag det Stenbeckkontrollerade mediabolaget MTG sändningstillstånd för TV3, TV8 och ZTV i det digitala marknätet. MTG-chefen Hans Holger Albrecht kommer att sända de tre kanalerna gratis för att underminera Boxers ställning som ensam operatör.

Hans Holger Albrecht
- Det här är bra nyheter. Det är ett första steg i arbetet att bryta monopolsituationen i det digitala marknätet. Boxer vill inte förhandla med oss och därför sänder vi kanalerna gratis, utan kryptering. Boxer ska få veta att de lever, säger Hans Holger Albrecht till branschtidningen Dagens Media några minuter efter att regeringens beslut var fattat.

Boxers huvudägare, det statliga sändarbolaget Teracom, bekräftar att det kan bli problem att paketera ett kommersiellt erbjudande om SVT:s kanaler, TV4 och nu också TV3, TV8 och ZTV blir gratis - och ännu värre om TV5 hänger på gratiståget.

- Det blir tuffare, men det finns ändå en framtid för Boxer. Boxer påverkas mycket positivt av att åtta nya kanaler kommer in, säger Teracoms vd Christer Lundin till Dagens Media.

Oklart om spritreklamen
MTG har lovat regeringen och radio- och tv-verket att inte sända reklam riktad mot barn i det digitala marknätet.

Men vad som gäller den omdiskuterade spritreklamen framgår inte av dagens beslut. MTG säger sig följa de brittiska reklamreglerna ITC, som tillåter spritreklam.

MTG:s besked om att sända okodat gäller under ett år. För tevetittaren gäller dock att han eller hon har en digitaltevemottagare för att kunna ta emot de digitala sändningarna.

TV4:s filmkanal redan klar
Regeringens beslut i dag gäller sju kanaler. Den åttonde kanalen är TV4:s filmkanal som redan fått klartecken.

De sju kanalerna är:

BBC World med 50 procents täckning i landet
Discovery Travel & Adventure, 50 procent
Disney Channel, 90 procent
Non Stop Film, 50 procent
TV3, 90 procent
TV8, 50 procent
ZTV, 90 procent

MTG fick OK på tre av nio ansökningar
MTG ökar med dagens beslut sin räckvidd i Sverige med 5 procent.

När Radio- och tv-verket i november förordade åtta nya kanaler fanns inte TV8 med men däremot MTG-ägda TV6, vilket var en besvikelse för MTG som vill profilera TV8 som en nyhets- och dokumentärkanal, bland annat ekonominyheterna och teveprofilen Åke Ortmark.
 
MTG hade ansökt om att få in nio kanaler i det nya marknätet. Det blev tre. Totalt kommer det nu att finnas 30 kanaler i marknätet som ägs av Teracom.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt