Tio tusen färre jobb i teknikföretagen nästa år

2008-11-11 12:46  
Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen, spår ett dystert arbetsmarknadsläge nästa år.

Branschorganisationen Teknikföretagen räknar med dystert 2009. "10.000-11.000 färre jobb", sade chefsekonom Anders Rune när han presenterade sin nya konjunkturprognos på underleverantörsmässan i Jönköping i dag.

Branschorganisationen Teknikföretagen räknar med en minskning av produktionen i Teknikföretagens 3.400 medlemsföretag med hela 5 procent nästa år.

- Och det är mycket för våra medlemsföretag, som långsiktigt i snitt tvärtom brukar öka med 5 procent per år, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Runei en webbsänd presentation.

Och när produktionen faller, så faller också sysselsättningen.

- Vi räknar med att sysselsättningen vänder kraftigt nedåt, och sjunker med 3,5 procent nästa år, vilket betyder 10.000 -11.000 personer på helårsbasis nästa år, säger Anders Rune.

Teknikföretagens medlemsföretag har ungefär 300.000 anställda inom telekom, metallindustri, elektronik, industrimaskiner, datateknik, elkraft, instrumentteknik, optik, bilar, transporter och mycket annat.

Han befarar att nedgången kommer att bli kraftig och långvarig.

-Det här är ingen quick fix. Många tror att om det går snabbt neråt, så går det snabbt upp igen. Men det här blir nog en utdragen histora, varnar han.

Mer om: Optik Datateknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt