T9-företaget Nuance köper svenskt fingersvep

2010-06-18 10:47  
Med Shapewriter drar man fingret mellan bokstäverna i ett ord.

Amerikanska Nuance, ägare till T9-tekniken för snabbt sms:ande, köper företaget Shapewriter som grundats på svensk forskning. Det handlar om att svepa med fingret på pekskärmar.

Shapewriters grundidé ligger i tiden med explosionen av pekskärmsmobiler – istället för att knappa med fingret på skärmtangentbord drar man med fingret mellan bokstäver i ett ord.

Det går bra att dra ganska slarvigt – med olika algoritmer och ordbok väljer tekniken rätt ord.

Och nu har alltså amerikanska Nuance beslutat att köpa Shapewriter, som i grunden bygger på ett forskningsarbete som inleddes av svensken Per Ola Kristensson i Linköping 2001.

Någon information om köpesumman finns inte.

Nuance lanserade redan i mars den Shapewriter-liknande tekniken T9 Trace.

Och nu står det klart att det är Shapewriters teknik som Nuance använder.

De anställda vid Shapewriter arbetar nu för Nuance, men Per Ola Kristensson, som var en av grundarna, följer inte med till den nya ägaren.

– Nej, jag tänker mig en akademisk karriär, så att arbeta som anställd på ett storföretag vill jag inte. Shapewriter-tekniken är färdigutvecklad sedan länge och jag har tränat ett helt team i att utveckla den vidare, skriver han i en kommentar till Ny Teknik.

En konkurrent till Shapewriter/Nuance är företaget Swype som lanserade sin motsvarighet ett år efter Shapewriter.

Swype drivs av bland annat Cliff Kushler – en av grundarna till företaget Tegic Communications där han uppfann T9-tekniken – som år 2007 köptes av ... Nuance!

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt