Sydafrika satsar vidare på ny kärnkraftteknik

2002-12-03 23:00  

Sydafrikanska kraftbolaget Eskom fortsätter att utveckla den så kallade kulbäddsreaktorn, en helt ny typ av liten kärnkraftreaktor. Nu testas en specialutvecklad fleraxlig turbin som ingår i reaktorkonstruktionen. Det finns planer på att bygga en demonstrationsreaktor i närheten av Kapstaden.

Det sydafrikanska kraftbolaget Eskom arbetar sedan 1993 med att utveckla ett helt nytt koncept för kärnkraftreaktorer, den så kallade kulbäddsreaktorn (Pebble Bed Modular Reactor -PBMR). Nu har företaget byggt en testrigg för att prova konstruktionen.

Turbinen som nu ska testas uppges vara världens första fleraxlade gasturbinanläggning med sluten krets avsedd för kärnkraftverk. Den har utvecklats vid det sydafrikanska universitetet Potchefstroom. Turbinen ingår som en del i den modell av reaktorn som nu har byggts.

- Med den här modellen kan vi noggrant förutsäga hur kraftverket kommer att bete sig med speciell inriktning på en av de stora tekniska riskerna: kontrollen av ett fleraxligt turbinsystem, säger David Nicholls, vd för det dotterbolag PBMR Ltd.

Turbinkonstruktionen bygger på ett system med tre axlar: en för högtryckskompressor och högtrycksturbin, en för lågtryckskompressor och lågtrycksturbin och slutligen en för kraftturbin och generator.

Det finns en svensk anknytning till det sydafrikanska kraftbolaget Eskom, som utvecklar den nya kärnkraftreaktorn. Vattenfalls vd Lars G Josefsson har nyligen blivit invald i styrelsen för det bolaget.

Sökord: kulbäddsreaktor

Lars Eriksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt