Så får du koll på dina barn

2008-10-21 23:00  

Stäng in barnen med ett virtuellt staket, och få en varning så fort de ger sig iväg för långt hemifrån. Det fixar gps-sändaren Itrace I1.Budgetvarianten är att positionera barnens mobiler.Den är något större än en vanlig tändsticksask och försedd med både gps-mottagare och gsm-modul - spårsändaren Itrace I1.


Grundfunktionen är enkel. Gps-mottagaren håller kontinuerlig koll på var apparaten befinner sig, och gsm-modulen skickar positionsinformationen till en server.

Det är på webben som tekniken blir användbar. Där presenteras informationen som en karta, byggd ovanpå Google Maps. I snudd på realtid, om man valt uppdatering två gånger i minuten, kan den som har användarnamn och lösenord följa var gps-mottagaren befinner sig och därmed också hålla koll på var barnet, bilen eller båten håller hus.

Än smartare blir det med funktionen som Itrace kallar för virtuellt staket. Den gör det möjligt att rita upp ett rektangulärt område på kartan, och sen ställa in att sms-meddelanden ska skickas till ett valfritt antal mobiltelefoner så snart apparaten lämnar området.

För föräldrar som ofta rör sig ute i skog och mark med barnen kan det säkert vara lockande att stoppa ner en gps-sändare i ryggsäcken. Med en någorlunda modern mobiltelefon behöver man inte ens återvända hem till datorn för att pejla. Det går lika bra att använda mobilens webbläsare.

För storstadsföräldrar kan tjänsten Friendfinder, som ursprungligen lanserades av Telia men nu drivs av det amerikanska företaget Useful Networks, vara ett alternativ.

I stället för att positionera med hjälp av gps används den information som går att få fram ur mobilnätet. Fördelarna jämfört med Itrace är att tekniken fungerar också inomhus.

Den stora nackdelen är att precisionen blir betydligt sämre. På landsbygd kan det röra sig om en osäkerhet på ett par kilometer.


Lena Nyberg, chef för Barnombudsmannen, vad tycker du om positionering av barn?

– När föräldrar och barn kommer överens om att använda den här typen av teknik för att skapa trygghet, då kan det vara ett positivt verktyg i föräldraskapet.

– Men om man däremot skulle lura den på sitt barn, eller tvinga barnet att ha den mot sin vilja så är det en enorm integritetskränkning.

– Tekniken kan till och med användas i direkt olagliga syften där föräldrar vill hålla koll på var barnet befinner sig för att bestraffa barnet om det gör saker som inte accepteras av familjen.

Spårsändaren I1


* I1 säljs av svenska Itrace som byggt tjänsten runt gps-sändaren. Den kostar omkring 2 000 kronor inklusive ett mobilabonnemang som Itrace sköter.

* Till det kommer trafikkostnader: fem öre varje gång kartan på nätet uppdateras, tre kronor för varje sms som skickas när enheten passerar ett virtuellt staket.

* Mått: 44 x 68 x 22 mm.

* Vikt: 76 gram.

* Drifttid: Batteriet klarar omkring 30 timmars drift på en laddning.Vasst & kasst

VASST

* Hög precision på positionsangivelserna.

* Smarta funktioner med virtuellt staket.

* Enkelt att komma igång.KASST

* Dyrt.

* Kräver i det närmaste fri sikt mot himlen, innebär att placeringen måste tänkas igenom.

* Halvtrögt webbgränssnitt.

Anders Thoresson

Mer om: Barn Sändare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt