Regeringen: Polisen slipper söka kameratillstånd

2017-12-13 07:29  
Foto: Johan Nilsson, Izabelle Nordfjell / TT

Regeringen vill ge polisen utökad möjlighet till kameraövervakning.

Detta genom att polisen inte ska behöva söka tillstånd för att sätta upp övervakningskameror på allmän plats, skriver Dagens Nyheter.

På kommande regeringssammanträde kommer ett beslut om nya direktiv till en utredning. Där föreslås att tillståndsplikten för kameraövervakning ersätts av en anmälningsplikt.

– Efter tre år med den här regeringen har vi en situation där det sitter uppe fler kameror än någonsin tidigare. Vi bejakar den utvecklingen, inte minst mot bakgrunden att där vi har en miljö med organiserad kriminalitet är det ännu viktigare att vi har teknisk bevisning, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till tidningen.

Ett lagförslag som ska underlätta för polisen att bedriva kameraövervakning kommer i början av nästa år. Polisen och oppositionen har kritiserat förslaget för att vara krångligt och ineffektivt, särskilt på grund av tillståndsplikten för kameraövervakning.

Mer om: Polisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt