Mobiltelefoner ger inte tumörer

2003-06-06 11:20  

Förekomsten av cancertumörer har inte ökat sedan mobiltelefoner introducerades i Nya Zeeland 1987. Det visar en rapport som publiceras i New Zealand Medical Journal.

Forskarna bakom rapporten har undersökt om förekomsten av cancertumörer i huvud och axelpartier, områden som bedöms mest utsatta för "mobilstrålning", har ökat sedan 1987. Speciellt har de tendenser till tumörförändringar i kroppsdelar som utsätts för hög, medium och låg strålning.
 
Men forskargruppen har inte kunnat finna några signifikanta förändringar under den period som undersökningen omfattar, nämligen 1987 - 1998. Undersökningen gäller personer mellan 20 och 69 år.
 
Dock påpekar forskarna att den här typen av undersökningar har sina begränsningar och efterlyser en mer omfattande undersökning för att man helt ska kunna undanröja misstanken att radiovågorna kring mobiltelefoner inte orsakar cancer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt