Landskrona-bo vinnare i Excel-SM

2016-06-03 09:39  

Hanna Johansson tog hem årets svenska mästerskap i Excel. Nu väntar VM på formelknådaren från Landskrona.

För att bli svensk mästare i kalkylprogrammet Excel krävs siffersinne, fingerfärdighet och känsla för pedagogik. Hanna Johansson från DSV Road i Landskrona har de egenskaperna och lyckades besegra övriga tävlande i Excel-SM. Finalen avgjordes i de fyra delgrenarna 100 meter Spreadsheet, Grafballet, Formelbrottning och Power BI. De tre finalisterna dominerade i varsin av de första grenarna. Men Hanna Johansson visade vem som var en värdig mästare i den sista, och för året nya, grenen Power BI.

– Det var den som avgjorde. Det är en gren där man ska visualisera data med hjälp av diagram i ett verktyg som är ganska nytt. Så ingen av oss hade så stor vana i det, säger Hanna Johansson.

Hon hade förberett sig för den nya grenen genom att studera Youtube-klipp och med att träna hemma.

– Jag har haft verktyget installerat på datorn i en vecka ungefär, säger hon.

När det gäller Excel i allmänhet har hon betydligt större vana från sitt jobb med säljstöd på en transportfirma.

– Jag sitter med Excel största delen av dagen i mitt arbete med att göra analyser av transportflöden för olika kunder, säger Hanna Johansson.

Hon är också den på jobbet som andra frågar om råd i kniviga Excelfrågor, och det var en kollega som uppmanade henne att ställa upp i mästerskapet.

Excel är ett favoritverktyg för Hanna Johansson eftersom det är så mångsidigt och kan anpassas till olika typer av underlag som hennes kunder har. I tävlingssammanhang föredrar hon den kanske mest utmanande grenen formelbrottning där ett analytiskt problem ska lösas korrekt på så kort tid som möjligt.

– Formelbrottningen tyckte jag var roligast, det var riktigt svårt, säger Hanna Johansson.

Som svensk mästare i Excel är Hanna Johansson nu direktkvalificerad till andra tävlingsomgången i Excel-VM som hålls den 5 november.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Så avgörs SM

Excel-SM ordnas av företagen Microsoft och Lexicon. I år deltog över hundra personer i uttagningar på nätet på vägen fram till finalen som hölls i Kista förra veckan.

Jonas Ryberg

Mer om: Excel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt