KTH: Använd mobilen i bilen

2011-09-06 13:01  

Förra veckan varnade Chalmers för att använda mobilen i bilen - nu signalerar KTH en helt motsatt uppfattning.

Det är Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH skapat en ny app för säkrare och effektivare bilkörning.

- I samhällsdebatten varnas ofta förare för att använda mobilen i bilen, men jag säger tvärtom: mobilen i bilen borde ses som en förlängning av instrumentbrädan., säger Peter Händel i ett pressmeddelande.

Han anser att de flesta redan bär omkring på en avancerad signalbehandlingsplattform i form av en mobiltelefon. Den stöds av gps, kamera, accelerometer och gyro.

KTH-forskarna har tagit fram en mobilapp i form av ett bilspel där föraren samlar poäng genom att köra säkert och miljövänligt.

Spelet beräknar hastighet, acceleration, bränsleförbrukning, motorvarvtal etc. Appen finns dock ännu inte som produkt på marknaden.

Peter Händel tycker att instrumentpanelen på dagens bilar är förlegad. Det skulle räck med hastighetsmätare, varvräknare och bränslemätare - och så en smart mobiltelefon.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt