It-jättar stöder enkel inloggning med Open Id

2008-02-08 15:40  

Google, Microsoft, IBM, Verisign och Yahoo ger nu sitt tydliga stöd för Open Id - en neutral teknik för att slippa raderna av lösenord på olika webbsajter. It-jättarna blir de första företagen i Open Id Foundation.

Yahoo blev nyligen den första större aktören på internet att ge sina användare tillgång till Open Id. I ett slag ökade då antalet människor som kan använda Open Id från 120 miljoner till 360 miljoner.

Med stödet även från Microsoft, Google, IBM och Verisign ökar nu möjligheten för Open Id att få sitt verkliga genombrott.

Konkurrerande teknik
Microsofts stöd är intressant eftersom Microsoft utvecklat en egen liknande teknik under namnet Live ID.

Dessutom finns ytterligare en variant, Liberty Alliance, som stöds av bland andra Sun och Novell.

För alla sajter
Open Id går ut på att det ska räcka med ett enda användarnamn och lösenord för att logga in på alla tänkbara olika sajter på nätet.

Nackdelen är att om man släpper ifrån sig sina uppgifter vid så kallat nätfiske - phishing - öppnar man dörren till alla sina konton på olika sajter.

Open Id

* Teknik för att använda ett enda användarnamn och lösenord för inloggning på många sajter. Drivs av Open Id Foundation som grundades i juni 2007.

* Ett Open Id-konto skaffar man sig hos en oberoende aktör. Vid inloggning på en sajt som stöder Open Id anger man en egen länk som kan vara i stil med http://jag.myopenid.se. Där får man uppge sitt användarnamn och lösenord, och skickas sedan tillbaka till sajten.

Mats Lewan

Mer om: Microsoft Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt