Google stänger sökmotorn i Kina

2010-03-23 10:33  

Google stänger ner hemsidan i Kina, och vidarebefordrar i stället besökare till sin sökmotor till Hong Kong. Men behåller sin försäljning, samt forskning och utveckling i Kina.

I går gjorde Google slag i saken, och slutar censurera sina söktjänster på den kinesiska hemsidan google.cn. Därmed stänger man ner sin sökmotor i "fastlands-Kina", och länkar i stället sina besökare till google.com.hk placerad i Hong Kong.

Där finns icke-censurerade söktjänster på kinesiska (vilket är möjligt då Hong Kong har en egen uppsättning lagar som skiljer sig från "fastlands-Kina" enligt mottot "One Country, Two Systems"Reds anm).

Redan den 12 januari berättade Google att över 20 amerikanska bolag, däribland Google, hade drabbats av sofistikerade cyberattacker från Kina. Enligt Google hade man i samband med utredningen av dessa attacker, avslöjat att g-mail-konton övervakats hos ett dussintal aktivister för mänskliga rättigheter. Sökjätten konstaterade också vid det tillfället att Kina begränsat yttrandefriheten ytterligare det senaste året.

Därefter har Google diskuterat censurkraven med de kinesiska myndigheterna.

– Vi vill att så många som möjligt i världen ska ha tillgång till våra tjänster, inklusive Kina, men de kinesiska myndigheterna har varit kristallklara under diskussionerna om att självcensur är ett icke förhandlingsbart juridiskt krav, skrev David Drummond, chefsjurist på Google iett blogginläggi går.

Därför stängde Google ner sökmotorn i Kina igår, men avser inte att lämna landet.

– Vår avsikt är att fortsätta med forsknings- och utvecklingsarbete i Kina och att behålla säljstyrkan. Men storleken på säljavdelningen kommer givetvis till viss del bero på i vilken utsträckning användare i Kina kan komma åt Google.com.hk, skriver David Drummond.

I blogginlägget länkar Google även tillen sidadär man kan se vilka av sökjättens tjänster som för närvarande är tillgängliga i Kina.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt