FRAs avlyssning försenas

2009-12-01 10:09  

FRAs avlyssning i kabel är försenad. Det system som ska förse FRA med avlyssningsbar information är inte färdigbyggt, erfar Ny Teknik.

I dag tisdag träder de nya svenska regler i kraft som möjliggör signalspaning i kabelvärlden .

Men enligt Ny Tekniks källor är FRA, Försvarets radioanstalt, långt ifrån klar med uppbyggnaden av det tekniska system som ska användas för signalspaning och massavlyssning av tele- och datatrafik som passerar svenska gränsen.

Anni Bölenius, informationschef på FRA, bekräftar att systemet inte är klart och menar att det är naturligt att kabelaccessen tar tid:

—Från den 1 december är det naturligtvis en startsträcka till när vi börjar producera underrättelser baserat på kabelburen trafik. Det handlar både om att rent fysiskt etablera samverkanspunkterna, men också om att säkerställa att vi tillmötesgår de krav som ställs från de tillsyns- och kontrollinstanser som den nya lagen reglerar, säger hon.

Anni Bölenius vill inte svara på frågan hur lång startsträcka FRA behöver. Svenska trådägande operatörer är från och med nu dock skyldiga att leda trafik via gränserna till vissa samverkanspunkter i näten. Där speglas det optiska ljuset, det vill säga kopieras.

En kontrollmyndighet, Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, Siun, skickar sedan bara trafik i vissa tillståndsgivna fibrer vidare till FRA. Men FRAs arbete med att sätta upp bland annat de krypterade bredbandskopplingar mellan parterna missade dagens deadline.

Mer om: FRA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt