Estland har sprungit om Sverige i digitaliseringen

2016-08-29 06:00  

Medan Sverige tappar fart ökar takten på kort avstånd från oss. Vårt grannland har på senare år blivit världsberömt för sina framsteg inom digitalisering av myndighetstjänster.

Före sommaren berättade Digital Teknik att Sverige sjunker snabbt på digitalisering enligt ett antal internationella mätningar. Många svenska experter pekar nu på Estland som en förebild. Ny Teknik tog dem på orden och tog det timslånga flyget från Stockholm till Tallinn.

– Olika undersökningar rankar lite olika. Men om du tittar på användningsfall som när det gäller digitala signaturer är vi klart i topp, säger Taavi Kotka, Estlands CIO, tjänsteman på ministeriet för ekonomi och kommunikation.

Landet tillhör dem i Europa som är mest digitaliserade och samtidigt ökar snabbast, enligt till exempel EU:s Desi-index om digitalisering, från i våras. Estland leder här på myndighetstjänster för medborgare.

Enligt vissa mätningar är landet topp fem i världen och Estland ingår tillsammans med Storbritannien, Israel, Sydkorea och Nya Zeeland i den så kallade D5-gruppen, ett nätverk mellan de digitalt mest avancerade regeringarna i världen, där 99 procent av statliga tjänster finns online.

Läs mer:

Läs mer: Så blev jag virtuell estländare

Väldigt mycket har hänt sedan den skakiga första tiden som självständig stat på 1990-talet. Många berättar för mig om hur enkelt det är att digitalt skattedeklarera, starta ett företag eller att förnya körkortet.

– En vän till mig fick ett mejl när hon var på Heathrow-flygplatsen i London – hennes körkort höll på att gå ut. Hon bara loggade in, valde en bild och förnyade körkortet, berättar Indrek Õnnik, projektledare på E-Estonia Showroom, som visar upp det digitala Estland för utländska besökare. Det blev 10 000 från hela världen förra året, i snitt två delegationer per dag.

Turisterna trängs i den mycket pittoreska och vackert renoverade gamla staden. En liten bit intill har Margus Uudam sitt kontor. Han är Estlands mäktigaste riskkapitalist. En del säger att han är den ende. Självklart är han nära vän med Taavi Kotka.

– Tallinn är en liten stad. Alla känner alla här. Och i communityn av startupföretag är man väldigt hjälpsam mot varandra.

Estland har fler startup per capita än något annat land (i tät konkurrens med Israel). Då är visserligen Estland ett väldigt litet land, med bara 1,3 miljoner invånare. Men ändå. Alla förklarar det med den estniska framgångssagan Skype. Estniska? Det är väl en svensk skapelse, som Niklas Zennström låg bakom?

Faktum är att frågar du en dansk är Skype danskt (på grund av Janus Friis). Det skulle lika gärna gå att hävda att det är ett luxemburgskt företag eftersom Skype är registrerat i Luxemburg och har sitt huvudkontor där. Men de tre chefsutvecklarna var estniska. Den huvudsakliga utvecklingen skedde i Tallinn och gör det fortfarande.

Läs mer:

Läs mer: Estlands CIO: ”Jag vill förutse framtiden”

Betydelsen går inte att överskatta. Som Estlands första enhörning, företag värderat till minst en miljard dollar, har det inspirerat en generation estniska ingenjörer och entreprenörer.

– En mängd avhoppare har i sin tur startat egna företag, säger Margus Uudam.

Detsamma gäller för Estlands andra enhörning – Transferwise. Även här går det att diskutera nationaliteten eftersom företaget har huvudkontoret i London, medan utvecklingen sker i Tallinn. De bägge grundarna är hur som helst ester. Den ene, Taavet Hinrikus, var för övrigt Skypes förste anställde. Företaget tillhandahåller en billig global pengaöverföringstjänst. Efter den senaste finansieringsrundan i maj uppskattade Techcrunch värdet på företaget, grundat 2010, till 1,1 miljarder dollar.

De tre chefsutvecklarna från Skype – legendarer i sitt land – är tillsammans involverade i riskkapitalbolaget Ambient Sound Investments, Estlands första. Margus Uudam var experten som hjälpte dem med investeringarna, men de gamla Skypeutvecklarna har senare blivit mer engagerade i sina egna respektive projekt och Margus Uudams riskkapitalbolag Karma VC har allt mer tagit över.

Just nu håller Karma på att samla ihop en ny investeringsfond, målet är 60 miljoner euro till årets slut. Karma tänker investera i 3–4 startup någonstans i Europa. Fokus är framför allt norra Europa.

– Vi har nyligen besökt Malmö och Lund. Det är visserligen tråkigt när företag som Ericsson och Sony Ericsson gör sig av med mycket folk, men samtidigt ger det upphov till många nya företag, säger Margus Uudam.

Läs mer: Blockkedja bygger börs för nystartsföretag

Ytterligare förklaringar till det digitala estniska undret är att Estland saknar ett arv av gamla system. Landet har till och med infört en lag som säger att centrala myndighetssystem inte får vara äldre än 30 år. Passeras den gränsen måste de skrivas om från grunden.

– En fantastisk svensk innovation som vi verkligen har haft nytta av att ta efter är en unik digital identitet, ert personnummer, som ni införde redan 1947. Det är en grundbult i allt datautbyte, säger Taavi Kotki.

Andra fördelar är ett litet land med en ung, progressiv regering, där även statsministern och presidenten aktivt trycker på för digitalisering. Landet är också snabbt med att ändra lagar och anpassa regelverk och processer så att man kan anpassa sig till digitala förändringar.

– Men jag måste säga att Danmark har kommit längre, åtminstone när det gäller obligatorisk användning av e-fakturor. Det vill jag att vi också inför, säger Taavi Kotki.

Det ska bli verklighet under nästa år.

Alla ester jag träffar har ett internationellt fokus, inte minst mot grannländerna i Nordeuropa. Men den stora mäktiga grannen i Öst är det ingen som ens nämner. Taavi Kotki beskriver det som att landet stod still under de 50 åren under sovjetiskt styre. Och Rysslands invasion av Ukraina skrämmer honom.

– Ryssland är som mobbaren i skolan. Vi vill ha nolltolerans mot sådant. Det finns inget vi har att lära från dem.

Ingenting?

– De är väldigt långt framme på cyberkrigsföring. Om jag skulle vilja komma åt ett annat lands informationskällor skulle det vara något, men det är jag inte intresserad av, säger Taavi Kotki.

Estland har i dag 12 000 digitala e-medborgare runt om i världen

Estland är ett av världens mest avancerade länder när det gäller digitala myndighetstjänster. Landet har till exempel 12 000 e-medborgare. Det innebär att du kan starta ett estniskt registrerat företag varsomhelst ifrån i världen och det går att göra med några få klick. Skatt betalar du i ditt eget land, men du utnyttjar diverse hjälp online från estniska myndigheter och till exempel revisionsfirmor.

Varje medborgare har en egen portal där samtliga uppgifter om dig, som civilstånd, skatteuppgifter och körkortsuppgifter finns samlade. All åtkomst till dina data loggas så att du exakt kan se vem som tog del av dina uppgifter, och när.

E-tjänsterna är inte direkt sammanlänkade, av säkerhetsskäl, utan utbyte sker i ett peer-to-peer-nätverk med särskilda api:er.

Landet lägger stora resurser på cybersäkerhet och tjänsterna övervakas dygnet runt året om. Tekniskt använder man tekniken KSI, Keyless Signature Infrastructure, som utnyttjar kryptografi med hashfunktioner i blockkedjor, som i bitcoin.

I stort sett det enda som inte går att göra online är att gifta sig, skilja sig eller att sälja huset. Det är av säkerhetskäl, så att man kan säkerställa att ingen har tvingat dig. Däremot har Estland sedan 2005 haft e-omröstning vid allmänna val. I parlamentsvalet 2015 röstade 30,5 procent av befolkningen via internet.

För att använda e-tjänsterna måste esten ha ett digitalt id-kort. Det finns i en fysisk och en mobil variant, där den senare kräver ett särskilt sim-kort. 94 procent av esterna har i dag ett sådant id-kort.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt