Effnet hade ingen chans mot Cisco

2004-06-17 13:23  
Värt ett försök

Effnets berömda ”Lulealgoritm”, som gjorde pc:n till en snabb router, var en bra idé, men den stöp på att ingen av de stora tillverkarna av nätverksutrustning tog till den till sig. Det säger professor Svante Carlsson, den ende av Effnets grundare som fortfarande sitter i företagsledningen.

Svante Carlsson
Den uppfinning som Effnet en gång grundades kring, den så kallade Lulealgoritmen, finns inte längre med i någon produkt företaget säljer. Numera utvecklar Effnet program för att komprimera datakommunikation i mobiltelenäten och på det sättet höja kapaciteten.

- Algoritmen finns ju kvar och företaget har rättigheterna till den, men vi använder den inte. Det har hänt för mycket sedan den skrevs, säger Svante Carlsson, som är professor i datalogi, till nyteknik.se.

Och han ser inte heller några nya möjligheter att slå mynt av den.

Av de andra fyra grundarna har Andrej Brodnick en rådgivande roll i Effnet medan de övriga har lämnat eller tvingats lämna skutan.

Ville göra om pc:s till en internetrouter
Effnets ursprungsidé var, enkelt uttryckt, att göra om en standard-PC till en snabb internetrouter.

Nyckeln var Lulealgoritmen som komprimerade Internets vägvalstabeller så att de fick plats i cacheminnet på en Pentium III-processor. Utan komprimering är datorn i och för sig fortfarande en router, men en långsam sådan.

Till att börja med skulle algoritmen licensieras till andra företag som skulle tillverka routrarna, men när det inte fungerade började Effnet bygga egna routrar.

Man sålde till och med ett antal av dem, och enligt Svante Carlsson är en och annan fortfarande i drift, men i längden kunde inte ett litet svenskt företag konkurrera med Cisco och andra jätteföretag.

Från forskning till fastighetsbolag
Effnet började som ett avknoppningsföretag från Luleå Tekniska Högskola 1997 och var på 90-talet ett av börsens hetaste företag.

Men luften gick ur Effnet när börsballongen sprack och lågkonjunkturen sänkte alla små teknikföretag. Med jämna mellanrum har Effnet sedan bytt både ledning och verksamhet.

Den senaste rockaden, som ägde rum i slutet av maj, innebär att moderbolaget Effnet Group ombildas till ett fastighetsbolag medan produktutveckling och försäljning lyfts ut till ett nytt bolag som börsnoteras separat.

Kassan, närmare 100 miljoner kronor enligt förra årets bokslut, stannar huvudsakligen i fastighetsbolaget.

Teknikbolaget får ungefär 20 miljoner kronor och får också behålla namnet Effnet.

- Vi bedömer det som en rättvisare värdering av teknikbolaget, säger Hans Runestenm, som i dag är vd för moderbolaget men som kommer att flytta över till teknikbolaget.

Komprimerar mobilnäten
Effnets verksamhet i dag handlar om program för att komprimera datakommunikation i mobiltelenäten och på det sättet höja kapaciteten.

Det finns en IETF-standard för komprimeringen, RFC 3095, och en handfull leverantörer av produkter som uppfyller standarden. Två av dem, Effnet och Ericsson, genomförde nyligen ett lyckat interoperabilitetstest i Stockholm.

Utöver detta finns dotterbolaget Factum Electronics som utvecklar produkter för television och digitalradio.

Hans Runesten säger att han hoppas att teknikbolaget ska klara sig på egen hand, men frågan är hur länge de 20 miljonerna räcker. 2003 är visserligen Effnets bästa år sedan börsnoteringen 1999, men resultatet blev ändå en förlust på sju miljoner kronor. De samlade förlusterna sedan 1999 uppgår till över en halv miljard.

Lennart Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt