Digitala nationella prov ska hindra fusk

2017-06-29 08:24  
Foto: Pixabay

Alla nationella prov ska bli digitala, föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Förhoppningen är att det ska minska fusk och underlätta vid rättningen, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi vill stärka rättsäkerheten när det gäller rättningen av nationella prov, säger Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister, till SVT.

För att öka rättsäkerheten ska proven väga tyngre vid betygsättningen, eleven ska vara anonym och provet ska rättas av en utomstående lärare. I samband med höstterminen 2018 vill regeringen se att de nya digitala proven är på plats.

Lärarnas Riksförbund välkomnar förslaget. Egna undersökningar har visat att lärare känner en press från elever och föräldrar, ibland även skolledning, att påverka betygsättningen.

– Det här skulle stärka lärarna och kanske dessutom ge mer tid och kraft till undervisning. Jag tror att det också blir bättre för eleverna och mer rättvisa betyg, säger ordförande Åsa Fahlén till TT.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt