Därför är mobiltelefonen i din hand en riktig miljöbov

2021-09-20 07:50  

Smutsig gruvbrytning, kort livscykel och energislukande datacenter –mobiltelefonen i din hand är en riktig miljöbov. Men det finns sätt att minska problemen. Frågan är bara om tillverkarna vill.

Informations- och kommunikationsbranschen beskrivs ofta som en del av en lösning när det handlar om miljö- och klimatpåverkan, där exempelvis videomöten kan göra att man undviker fysiska möten.

Men tekniken i sig har stor miljöpåverkan, framhåller Lotfi Belkhir, lektor vid McMaster University i kanadensiska Hamilton. Mobiltelefonerna beräknas ha större påverkan än alla datorer och skärmar sammantaget, enligt en uppmärksammad studie han skrev för några år sedan.

– Vi hittade väldigt lite forskning på området. Mycket av det vi hittade var centrerat kring datorer och datacenter, så vi började titta på mobiltelefoner. Vi trodde att det kanske skulle vara en liten men växande del, vi hade ingen aning om hur stort det var, säger han.

Tre delar

Enligt Belkhir kan mobiltelefoners miljöpåverkan delas upp i tre stora delar. Den första handlar om tillverkningen, som kräver sällsynta jordartsmetaller vilka i dag utvinns vid smutsig gruvbrytning.

– Alla de materialen är dyra och leder till stora utsläpp i utvinningen.

Det andra problemet är den korta livstidscykeln där få mobiltelefoner återvinns.

– Den tredje delen är datan. För varje megabyte som genereras i mobiltelefonen skapas fem gånger så mycket på andra håll, säger Belkhir.

Den informationen hanteras i energislukande datacenter, som i växande utsträckning uppmärksammas för sin miljöpåverkan.

– Och det är mobiltelefoner som driver den exponentiella tillväxten av datacenter, säger han.

Problematiken i de första två punkterna är tätt kopplad till affärsmodellen för mobiltelefontillverkare, där det blir ett självändamål att sälja nya produkter vartannat år: Och de flesta gamla mobiltelefoner lämnas inte in till återvinning.

– Materialmässigt är det fruktansvärt, och koldioxidmässigt likadant. Ingen har ett långsiktigt fokus, säger Eva Gouwens, vd för den lilla nederländska mobiltelefontillverkaren Fairphone.

Egen leveranskedja

Fairphone vill bryta mönstret. När bolaget bildades var tanken att bilda en egen leveranskedja där man säkerställer att metallerna utvinns på ett miljövänligt och rättvist sätt, men ambitionerna har med tiden blivit mer holistiska.

Fairphones telefoner är uppbyggda utifrån moduler, där en tanke är att man någorlunda enkelt ska kunna byta ut delarna själv om de går sönder.

– Det är lite som lego, där de olika bitarna tillsammans bildar mobiltelefonen, säger vd Eva Gouwens.

Fairphones livscykel ska vara minst fem år, oavsett när den köps av kunden. Det är bland annat möjligt tack vare att programvaran baseras på öppen källkod.

– Vårt uppdrag är att bevisa att det finns en marknad för etiska telefoner, och i med det uppmuntra branschen att ta sitt ansvar, säger Gouwens.

Lotfi Belkhir hoppas att medvetenheten om mobiltelefoners miljöpåverkan kommer att öka.

– Det vore bra om det kunde bli mer diskussion. Jag tror att folk behöver få mer kunskap om den digitala nedsmutsningen.

Fakta: Kan växa kraftigt

Informations- och kommunikationsbranschen stod 2007 för 1–1,6 procent av världens utsläpp. Andelen skulle kunna växa till hela 14 procent år 2040, om branschen tillåts växa obehindrat. Förutom koldioxidutsläpp kräver också mobiltelefontillverkning sällsynta metaller och jordartsmetaller, där utvinningen och framställningen ofta sker på ett miljöskadligt sett.

Årligen säljs mer än 1,5 miljarder mobiltelefoner, och enligt beräkningar blir minst tre av fyra oanvända mobiltelefoner bara liggande hemma.

Källa: Assessing ICT global emissions footprint: Trends to 2040 & recommendations, Journal of Cleaner Production

Gustav Sjöholm/TT

Mer om: Mobiltelefoner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt