Birgerssons Relakks<br></br>gör kinseser surfsäkra

2006-10-03 13:30  

Relakks ska få kineser att kringgå Googles Kina-censur. Det uppger Jonas Birgersson, vd för Labs2, som utvecklat och driver nya anonymitetstjänsten Relakks, åt Lundabaserade riskkapitalbolaget "E-Business Consulting Scandinavia".

Under hösten planerar Jonas Birgersson på Labs2 och personerna bakom "e Business Consulting Scandinavia", vd:n Marina Bäckström och styrelseledamoten Ken Ceder, att lansera Relakks på flera språk, bland dem kinesiska och arabiska, vid sidan av svenska och engelska.

Det avslöjar Jonas Birgersson i en intervju med Ny Teknik.

Relakks är en internettjänst som lanserades i somras och som döljer din dators ip-adress när du surfar eller mejlar och ersätter det med en ip-adress kopplad till Relakks-servrar. Det kan liknas vid att ett internetabonnemang läggs ovanpå ett annat, så att det undre döljs.

Relakks i protest mot Storebror
Tjänsten har utvecklats och drivs av Labs2 som är noterat på Stockholmsbörsens First North-lista. Men den ägs formellt av Trygghetsbolaget i Lund som i sin tur ägs av riskkapitalbolaget e Business Consulting Scandinavia.

Tanken är att tjänsten ska dölja människors identitet i storebrorsamhället.

Men grova brottslingar göre sig icke besvär. De kommer få sin surftrafik utlämnad på polisens begäran. Relakks klockar in- och utgående trafik och sparar uppgifterna i tre månader, uppger Jonas Birgersson. Dessutom är hemsidor med barnporr spärrade enligt Rikspolisstyrelsens lista.

Kineser kan surfa på censurfri Google
Vad som är mindre känt är att Relakks också syftar till att omöjliggöra för operatörer som av politiska eller kommersiella skäl försvårar eller förvägrar användarna tillgång till vissa internettjänster.

- Kineser som använder tjänsten kan surfa in på Google utan att drabbas av den censur som kinesiska myndigheter avkrävt Google, säger Jonas Birgersson.

Det är möjligt eftersom Google och de kinesiska myndigheterna bara blockerar datorer som använder kinesiska ip-adresser, fortsätter han.

- En kines som använder Relakks via en krypterad förbindelse som vi erbjuder får ett svenskt ip-nummer och kan på så vis kringgå censuren och ta sig in på hemsidor med förbjuden västerländsk information. Och detta utan att kinesiska myndigheter kan spåra dem.

Relakks kan skapa nätneutralitet
I USA hoppas trion Birgersson, Ceder och Bäckström att Relakks ska bidra till ett nätneutralt internet. Det vill säga motverka stora amerikanska operatörers försök att nedprioritera, strypa eller ändra i bandbredden för konkurrenternas internettjänster.
Exempelvis har bolag som Skype, Microsoft, Amazon och Google krävt lagstiftning mot den typen av konkurrenshämmande åtgärder från operatörernas sida.

Relakks har hittills lockat över 20 000 abonnenter, och två av tre kommer från USA.

"Bredbandsbolage blockerer konkurrenter"
Enligt Jonas Birgersson existerar liknande konkurrensmissbruk i Sverige. Han hävdar att exempelvis Bredbandsbolaget medvetet blockerar trafiken för konkurrerande ip-telefonitjänster, exempelvis Digisip, som tidigare ägdes av Labs2.

- Man styr om en del av de anropen som boxarna (telefonadaptarna som sätts i datajacken) behöver göra för att få kontakt med omvärlden, säger han.

Men med Relakks kan kunder i USA såväl som konsumenter i Sverige kringgå de tekniska begränsningarna och surfa fritt, hävdar Birgersson.

- Om man inte vill vara neutral så ska man i alla fall se till att meddela det för kunden så att de vet vad de får och inte får, tycker Jonas Birgersson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt