Batteriproblemen sänker Sonys vinst

2006-10-20 09:41  
Howard Stringer hamnade rakt in i getingboet när han blev Sonys koncernchef i mars förra året.

Den japanska elektronikjätten Sony tappar en tredjedel av den förväntade årsvinsten på grund av de stora problemen i batteritillverkningen och de oplanerade prissänkningarna på spelkonsonen Playstation 3.

Sony Corporationen gick på torsdagen ut med en vinstvarning till aktiemarknaden. Sony skriver ned vinstprognosen för 2006 från 130 miljarder yen till 80 miljarder yen - en sänkning med 50 miljarder yen eller 38 procent.

I svenska kronor betyder det en sänkning av nettovinsten efter skatt med drygt 3 miljarder från 8 miljarder till 5 miljarder kronor för bokslutsåret april 2006-mars 2007.

Det är inte mer än vad svenska Ericssonkoncernen gjorde i vinst enbart under tredje kvartalet i år. Ändå omsätter Sony Corporation mer än tre gånger så mycket som Ericsson.

Sony är ett företag som haft ekonomiska problem i flera år. Företagsledningen har gjort den ena missbedömningen efter den andra av markanden. Sony höll till exempel fast vid sitt eget ljudformat för bärbara musikspelare för länge och man missade de explosionsartade utvecklingen för platt teve för att ta två välkända exempel.

Till det kommer nu batteriproblemet, playstationproblemet och kostnaderna för den pågående omstruktureringen av koncernen som drar ned Sonys vinst ytterligare.

Sony har tvingats ta tillbaka 8 miljoner litium-jon-batterier från stora datortillverkare som Dell, Apple, Lenovo, Fujitsu och Toshiba. Bollen sattes i rullning efter en incident på Los Angeles flygplats där en dator fattade eld efter kortslutning i ett Sonybatteri.

Sonys nya spelkonsoler PS3, Playstation 3, och PSP, Playstation Portable, har blivit försäljningsmässiga besvikelser. Sony har tvingats till kraftiga prissänkningar på PS3 i Japan samtidigt som försäljningen av PSP har dalat.

Sony står dock kvar vid den tidigare försäljningsprognosen för bokslutsåret 2006-2007. Omsättningen väntas bli 8.230 miljarder yen, motsvarande drygt 500 miljarder kronor.

Rörelseresultatet däremot väntas minska med 80 miljarder yen till 50 miljarder och nettovinsten efter skatt med 50 miljarder yen till 80 miljarder yen.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Sony

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt