Ballmer i stan: "Molnet måste bli bra"

2010-10-04 14:39  
Steve Ballmer på besök i Stockholm. Foto: Mats Lewan

När Steve Ballmer talade inför kunder och partner i Stockholm på måndagen var det molntjänster som stod i fokus. Och han medgav att de kan slå mot Microsofts affärsmodell.

På fråga om molntjänsterna inte slår mot Microsofts traditionella affärsmodell med licensavgifter kunde Microsofts koncernchef Steve Ballmer inte neka.

Men samtidigt valde han att blicka framåt, mot Microsofts breda satsning på molntjänster.

– Det här måste bli bra. Annars blir det dåligt, sa han i skämtsam ton, och fortsatte:

– Vi ska göra allt det vi gjorde förut, plus mer saker genom att driva tjänster och uppgradera programvaror, och dessutom spara pengar åt er kunder. Och vi kan noga hitta lite vinst för oss själva i det också.

Att molntjänster står i fokus för Microsoft är det alltså ingen tvekan om.

Det handlar om en utveckling som pågått i många år, och som innebär att det som förut låg på datorer hos konsumenter och företag nu flyttar till stora datahallar och nås som tjänst via internet.

Drivande är prisfall på minne, processorkraft och bandbredd, och samtidigt ökad kapacitet på samma saker. Sammantaget öppnar det för stordrift av it i enorma datahallar.

Det senaste året har utvecklingen exploderat, främst för att affärsmodellen med molntjänster, eller "Cloud Computing" fått rejält genomslag.

Stora aktörer är Microsoft, Amazon, IBM och kanske framförallt Google.

Googles framfart med nättjänster för epost och kontorsprogram har i flera år setts som ett hot mot Microsoft.

Microsofts strategi är nu att hitta en kombination av tjänster via nätet och program som ligger kvar hos företagen.

En nyhet i den vägen som Steve Ballmer presenterade kort var Windows Intune – en molntjänst som innebär att Microsoft kan ta driftansvaret för ett företags park med Windows-datorer.

Andra molnsatsningar från Microsoft är Office Web Apps – en del av Office 2010 som innebär att man kan köra kontorsprogrammen som nättjänst via webbläsaren, samt Windows Azure – en serverplattform i Microsofts datahallar där kundföretag kan installera tjänster och program för eget bruk eller för att erbjuda som tjänst på nätet.

Under sitt besök i Stockholm besökte Steve Ballmer även KTH där han gav sin syn på aktuella trender i it-världen.

Molntjänster – Cloud Computing

Servrar och program drivs i stora datahallar och nås som tjänst via internet. Trenden har pågått under flera år, i takt med att lagring, processorer och bandbredd ökat i prestanda och rasat i pris.

Det som exploderar just nu är Cloud Computing som affärsmodell. Stora aktörer är Google, Microsoft, IBM och Amazon. Grundidén är att man betalar per förbrukning, och man snabbt kan växla mellan låg och hög förbrukning.

Kort sammanfattat är fördelen lägre pris, plus att man slipper tänka på administration, uppgradering med mera. Nackdelen är mindre kontroll.

Man brukar skilja på tre nivåer av molntjänster:

- infrastruktur – endast serverkraft.

- plattform – servrar med operativsystem

- program – exempelvis för e-post

De första två nivåerna kan företag använda för eget bruk, eller för att installera resurser (webbservrar, onlinetjänster) som säljs till andra kunder.

Den tredje nivån, program, gäller oftast program som företaget använder för eget bruk – exempelvis egen epost eller en kunddatabas.

Mats Lewan

Mer om: Office Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt