”Avgörande att plattformarna för ai är öppna”

2017-09-14 14:14  

Mobiljättarna måste bjuda in app-utvecklarna i sina framtida ai-satsningar. Annars kommer tekniken inte kunna få ett större genomslag, säger experterna.

”Vi står på tröskeln till en ny era” – orden yttrades av Rickard Yu, Huaweis chef för konsumentprodukter, under teknikmässan IFA i Berlin. Där lanserade den kinesiska tillverkaren sin nya processor Kirin 970, som är företagets första mobila plattform med inbyggd artificiell intelligens.

Utvecklingen med hårdvara som är skräddarsydd för ai-användning drivs på bland annat av den fördröjningstid som är förknippad med att dagens telefoner behöver gå en långsam omväg via molnet för att bearbeta datan där.

– Vi människor är vana att få svar direkt när vi talar med varandra. Tidslaggen som finns i dag uppskattas inte – det är avgörande för tillverkarna att kunna minska den för att ai-systemen ska kunna få en bredare acceptans, säger Martin Rugfelt, grundare av Sentian AI, som utvecklar ai-lösningar för industrin och telekom– branschen.

Läs mer:

Läs mer: Nu flyttar ai in i luren på riktigt

Huaweis nya ai-plattform är öppen. Det innebär att utvecklarna ska få tillgång till specialverktyg som gör det möjligt att anpassa sina appar och andra program för att köras på den nya processorn. Även processorjätten Qualcomm sträcker ut en hand till utvecklarna med sin senaste ai-satsning, utvecklarverktyget Neural Processing Engine.

Att Huawei, Qualcomm och andra större aktörer inom mobilbranschen investerar i öppna plattformar och nya processorer som är anpassade för maskinlärning är helt avgörande för att satsningarna ska ha någon chans att lyckas, menar Bogdan Tudosoiu, teknikchef på Skånebolaget Modcam.

– Maskininlärnings- och neurala nätverksanpassade processorer kommer mer och mer, och ger möjligheten att processa data snabbare i kanten av molnet. Det är jättebra att tillverkarna öppnar för den här möjligheten för utvecklingen. Min förhoppning är att det kommer leda till en strid ström av nya ai-baserade appar.

Läs mer i ledaren:

Läs mer: Vill vi att mobilerna vet mer om oss än vi själva gör?

Han får medhåll av Martin Rugfelt på Sentian AI.

– På kort sikt är det mindre viktigt eftersom användningen av ai-baserade appar fortfarande är relativt låg. Men i längden tror jag att alla utvecklare kommer att kräva att det finns en öppen miljö att bygga sina appar. Alla inser att det här kommer vara viktigt i längden, det är en viktig del av tillverkarnas nya ai-strategi, tror jag. Är med inte med på tåget nu har man ingen chans om tre fyra år.

Kalle Wiklund

Mer om: AI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt