Modern smörjolja kan orsaka driftstopp

2017-03-21 14:29  

Moderna hydrauloljor är rena. För rena, många gånger. Det kan ge många oönskade stopp i produktionen.

Nästan alla moderna industriföretag har hydraulik. Och stora hydraulsystem kräver enorma mängder olja. Den består främst av basolja, som blandats med tillsatser för att minska slitage och ge skydd med mera.

Basoljorna har blivit allt renare med åren. De skonar miljön bättre än gamla. Men det har skett till ett högt pris för många företag. De nya oljorna har nämligen också förlorat bra egenskaper, som att lösa upp smutspartiklar.

– Det kan leda till att ventiler kladdar igen, vilket kan ge stopp i produktionen och driftstörningar, säger Mats Svensson från GA Lindberg Chemtech, som säljer smörjoljor.

Driftstopp är industriernas värsta mardröm då sådana kan kosta stora belopp i utebliven produktion.

Mats Svensson säger att han stött på minst fem företag, som är bland Sveriges 30 största industriföretag, med dessa problem: oljan har gett driftstörningar och produktionsstopp.

Mats Svensson ger ett annat exempel på problemen: hydrauloljan är zinkfri men i vissa fall har man inte kompenserat för sämre strömledningsförmåga. Elektrostatiska urladdningar uppstår och det slår gnistor i systemet med brännmärken på filter.

En del har valt att gå tillbaka till gammal olja men det är inte någon optimal åtgärd. De nya oljorna har ju tagits fram av goda skäl. Och det är särskilt viktigt att använda bra, nyare smörjoljor om man har nyare hydraulsystem.

– Företag med moderna system behöver absolut modern olja. För gammal olja kan ge andra följdproblem, de klarar påfrestningar sämre och har kort hållbarhet, säger Mats Svensson.

Han menar att det skulle behövas kompletterande standarder för hydrauloljor, samt att företagen lät bli att stirra sig blinda på priset.

– Det finns till och med företag som säger att de accepterar problemen för att det tror att de måste, men det behöver de inte göra. Det gäller att välja smörjoljorna med omsorg, säger Mats Svensson.

Fredrik Karlsson

Mer om: Smörjmedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt