De odlade växter i måndamm från Apollo-expeditionerna

2022-05-18 07:00  

Det är första gången som någon har försökt odla växter i måndamm. University of Floridas experiment visar att det går – om än inte utan problem. 

Går det att anlägga en ”mån-trädgård”?

Forskarnas målsättning var att utvärdera om, och i så fall hur väl växter kan leva i måndamm. University of Florida samlade ihop stoft inhämtat mellan 1969 och 1972, under uppdragen för Apollo 11, 12 och 17.

Materialet räckte till tolv prover, men då tillgången var väldigt begränsad fick varje planta hålla tillgodo med 1 gram måndamm, vilket motsvarar ungefär en tesked. Det skriver Engadget.

Hur valde man ut växten?

Som gröda valdes backtrav, Arabidopsis thaliana. Ett skäl är att det är en av världens mest undersökta växter, med information om samtliga gener. Exempelvis använde Umeå universitet backtrav för att få fram en högupplöst bild av fotosyntesen.

Växten har också använts i rymdforskning under 20 års tid. Ett annat skäl bakom University of Floridas val var att plantorna är väldigt små. 

Vad jämförde man med?

Växtproverna med måndamm jämfördes med 16 odlingar i vulkanaska från jorden, vars mineralinnehåll och storlek påminde om materialet från månen.

Tillväxten och plantornas genetik övervakades under ett års tid. Nästan alla plantor grodde, men trots att mineralsammansättningen var den samma skiljde sig resultaten mellan plantorna i måndammet och de i vulkanaskan, skriver Interesting Engineering.

University of Florida undersökte om det gick att odla i måndamm. Skärmbild från Youtube.

Hur skiljde sig växterna åt mellan proverna?

Plantorna i måndammet hade i många fall samma färg och form, men jämfört med vulkanaskan var deras tillväxt långsam och skedde stötvis. De uppvisade långt fler rödsvarta pigment, vilket är ett tecken på stress – och till detta hade de fler stressrealterade jämfört med plantorna som vuxit i vulkanaska.

Såg det likadant ut i alla månproverna?

Det fanns skillnader mellan månproverna från olika uppdrag. Apollo 11-materialet gav 365 stressrealterade gener och ingen tillväxt, medan Apollo 17 och Apollo 12 gav 113- respektive 265 stressrealterade gener. I 75 procent av generna kom stressen från närvaron av metaller, salter och reaktiva syreföreningar.

Läs mer: Saturnus ”Dödsstjärnan” kan ha liv under istäcket

Vad drar forskarnas för slutsats?

I slutändan var det bara plantorna i Apollo 12- och Apollo 17-materialet som visade en tillväxt.

Forskarnas slutsats är att man visst kan odla i måndamm, även om vulkanaska är bättre. De tror dock att vidare forskning kan öppna för fungerande odlingar på månen i framtiden.

Deras arbete är publicerat i den vetenskapliga tidskriften Communications Biology.

Universitetets film om forskningen:

John Edgren

Mer om: Månen Odling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt