Tiotusentals dör av dålig luft i Peking

2020-07-09 11:02  
Tiotusentals människor beräknas ha dött i år till följd av luftföroreningar i Peking och Shanghai. På bilden bär en kvinna ett andningsskydd i ett smogtätt Peking. Arkivbild från 2018. Foto: Andy Wong/AP/TT

Luftföroreningar i de kinesiska storstäderna Peking och Shanghai bedöms ha orsakat omkring 49 000 människors död – hittills i år.

Enligt beräkningar från tre miljöorganisationer – Helsingforsbaserade Crea, Greenpeace Sydostasien och IQ Air – har städernas smutsiga luft också lett till ekonomiska förluster som uppgår till motsvarande 210 miljarder kronor. Siffrorna baseras bland annat på sjukfrånvaro.

Av dödsfallen beräknas 27 000 människor ha avlidit i den större staden Shanghai och 22 000 i huvudstaden Peking.

– Detta belyser också det faktum att föroreningen i Shanghai nu är nästan lika illa som den i Peking, då det har skett en mycket snabbare förbättring i Peking, säger Lauri Myllyvirta, analytiker vid Crea.

Läs mer: Miljoner dödsfall på grund av ökande luftföroreningar

Luftföroreningarna i Kina har minskat överlag jämfört med förra året. Detta kan förklaras av den pågående pandemin och experter har varnat för bakslag när landet försöker sparka i gång industrisektorn igen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer