FORDON

Tar steget från elcyklar – så snabb är bolagets nya elektriska surfbräda

Med batterier väger den 168 cm långa surfbrädan 40 kg.
Med batterier väger den 168 cm långa surfbrädan 40 kg.

Kinesiska Cyrusher har tagit steget från elcyklar. Nu lanserar de en elektrisk surfbräda, med en imponerande topphastighet.

Det är ett av de senaste områdena där batteritekniken gör sitt inträde, men elektriska surfbrädor är ingen nyhet på marknaden. En tillverkare är svenska Radinn, som har utvecklat sina brädor i tio år. Deras vassaste modell har topphastigheten 60 km/h – men nu kommer ett ännu snabbare alternativ från kinesiska Cyrusher. 

Sedan nio år har bolaget med huvudkontor i Shenzhen producerat elcyklar. Nu gör de ett första försök med en elektrisk surfbräda, och modellen Thunder har en angiven topphastighet på 70 km/h. Cyrusher hävdar samtidigt att de har tagit fram ännu snabbare exemplar. Det skriver Electrek

En timmes körning

Den 168 cm långa surfbrädan väger i sig 18 kg, men till det kommer batterivikten på 22 kg. Det vattentäta batteriet på 72V och 50Ah kan leverera 3,6 kWh. Full laddning ska ta 2-3 timmar, vilket sägs ge upp till en timmes körning. Som jämförelse kan svenska Radinns surfbräda erbjuda upp till 45 minuters åktid.

2-3 timmars laddning ger upp till en timmes körning.
2-3 timmars laddning ger upp till en timmes körning.
Thunder toppar 70 km/h.
Thunder toppar 70 km/h.

Thunder är utrustad med en jetpump vars elmotor är klassad för att leverera 5 kW vid kontinuerlig drift, dock med en toppkapacitet på 10 kW kortare stunder. Brädan styrs via en handkontroll som är fastsatt med en kabel, och även agerar handtag. För dem som verkligen vill ta ut svängarna finns även fotbindningar att tillgå. På USA-marknaden har Cyrusher kapat priset för Thunder till under 10 000 dollar.