ANNONS FRÅN PHOENIX CONTACT

Remote access till maskinen och anläggningen måste vara enkel och säker

Den fjärde industriella revolutionen innebär att vi med digital transformation tar steget mot intelligent produktion. Denna transformation kräver att människa, maskin och produkt kommunicerar, vilket föder nya krav och utmaningar på industrins nätverkssäkerhet.

Publicerad Uppdaterad

Phoenix Contact är en ledande nätverksleverantör som utvecklar komponenter, system och lösningar för industriell kommunikation i alla dess former. De hjälper sina kunder att öka sin konkurrenskraft genom säkrare och smartare produktion med maximal effektivitet och flexibilitet.

Vår verklighet och beteende har förändrats det sista året

Den rådande Corona situationen med alla de begränsningar det innebär med resande, gör att uppstarter av maskiner, uppdatering av mjukvaror, patch management och åtkomst till anläggningar blir extremt svårt. Många företag tar inte emot besök. Flyg blir inställda, myndigheterna rekommenderar oss att arbeta hemifrån.

Samtidigt som kraven på industrin är, minst en bibehållen, men även i många fall även ökad produktion. Innebörden av detta är att kraven på en stabil och säker fjärranslutning till den tillverkande maskinen blir väldigt uppenbar.

Fjärranslutning skall vara Säker, Stabil, Överskådlig och Enkel!

Risken med fjärranslutningar är att man öppnar en dörr till sin produktion och anläggning och därmed blir exponerad. För att göra denna öppning/anslutning så säker som möjligt rekommenderas det att man packar in datatrafiken i en krypterad s.k. VPN-tunnel. För att denna tunnel skall vara så säker som möjligt och ingen skall kunna manipulera datan på vägen över Internet mellan maskin och tekniker krävs även krypteringsnyckel (Certifikat). Har man många olika uppkopplingar blir det ganska mycket administration för att hantera dessa certifikat, då dessa finns installerade på såväl maskinerna som på datorerna som personalen använder och som skall ansluta till maskinerna. Människor, som slutar och börjar på företag, skall ha olika rättigheter för att ansluta till olika maskiner. Vissa människor skall dessutom endast under en begränsad tid få tillgång till anläggningen. Ju fler maskiner, ju fler olika personer som skall ansluta, desto mer administration. 

För att förenkla denna process och ge maskinbyggare ett färdigt koncept har Phoenix Contact utvecklat en plattform med fokus på just fjärranslutningar som heter mGuard Secure Cloud. Denna plattform är redan från idéstadiet utvecklad för att hantera denna utmaning. Användarna loggar bara in på portalen, klickar på ikonen för den maskin de önskar ansluta till.  Sedan är upplevelsen densamma som om man sitter på plats direkt i maskinnätverket.

– Säkerhet måste vara enkelt, och vi försöker hela tiden bygga IT-säkerhet med förståelse för OT. Handhavandet av lösningen måste vara så enkel som möjligt, annars kommer resultatet bli att vi hittar egna vägar, som kanske inte är så säkra eller enligt företagets policy. Därför kommer vi ofta in och hjälper våra kunder med detta på plats för att skapa optimala förutsättningar från start, säger Nils Eriksson, Produktchef.

Kvalitetsstämpel med certifiering

Phoenix Contact är ISO-certifierade enligt 9001. Nytt på marknaden är IEC62443, en certifiering och kvalitetssäkring som specificerar processkraven för säker produktutveckling av industriell automatisering och kontrollsystem. Phoenix Contact är redan idag typcertifierade enligt standarden för IEC62443.

– Vi ser till att våra kunder arbetar med kvalitets- och framtidssäkrade produkter och teknik, IT/OT säkerheten är extremt viktig och fler och fler enheter behöver kopplas upp, därför har Phoenix Contact även anställt en nordisk specialist inom detta område, berättar Nils.

Annonsinformation

Phoenix Contact
Ledande inom industriell kommunikation

Innovation
Innovationer fungerar som en bro till framtiden. Därför är innovationer den avgörande faktorn bakom våra produkter och lösningar, för vår hantering av dina behov och för vårt tänkande.

Kvalitet
Vår viktigaste princip: att du är nöjd med oss och tycker om att samarbeta med oss. Det kräver kvalitet. I alla hänseenden.

www.phoenixcontact.se

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se