Här är allt vi vet om AR-glasögonen Apple Glasses

Här samlar vi allt vi alla nyheter, specifikationer och rykten om Apples kommande vr- och ar-glasögon.

2022-01-17: Apple Glasses försenas – men kan bli billigare än väntat

Manegen var krattad för att Apple skulle lansera sina ar/vr-glasögon på utvecklarkonferensen WWDC i juni. Men nya förseningar kan skjuta upp släppet till nästa år, enligt uppgifter som Bloomberg tagit del av.

Flera källor med insyn i utvecklingen säger till tidningen att Apple haft problem både med mjukvara, kamerasystemet och headset som överhettas under användning. Resultatet är, enligt källorna, att lanseringen skjuts upp till senare i år eller början av 2023.

Bloomberg bedömer också att priset på ett par Apple-glasögon blir lägre än väntat. Analytiker har pekat på en prislapp kring 3 000 dollar, medan tidningen menar att prislappen som diskuterats internt på Apple ligger strax över 2 000 dollar. Det bör betyda minst 20 000 kronor på den svenska marknaden.

Apple sägs bedöma att deras första headset, trots det höga priset, kommer att sälja i mellan 7 och 10 miljoner exemplar under det första året. Det ska enligt Bloomberg följas upp med ett rent ar-headset som har arbetsnamn N421 och ska lanseras senare under 2020-talet.

Läs mer: Så surfar du mer anonymt på nätet (hejdå Chrome?)

2022-01-12: Apple Glasses lika kraftfulla som en M1-Mac

Nya indikationer pekar på att Apples kommande ar-glasögon blir ett kraftpaket. Det nya headsettet kommer att ha en strömadapter på 96 W, samma effekt som hos Apples nya Macbook Pro-modeller. Detta enligt en analys från Apple-analytikern Ming-Chi Kuo som Macrumours tagit del av.

Han bedömer att Apple Glasses kommer att ha två processorer, båda utvecklade av Apple och tillverkade av TSMC. Den ena bygger på 4 nm-tillverkningsteknik och den andra på 5 nm.

4 nm-chippet får troligen dra det tyngsta lasset och sägs ha liknande prestanda som en systemkrets i Apples M1-serie. Det andra chippet får kommer enligt Ming-Chi Kuo att sköta hanteringen av glasögonens sensorsysem.

Tidigare uppgifter från samma analytiker säger att Apple Glasses kommer att lanseras under årets sista kvartal.

Läs mer: Sony visar Playstation VR 2 med ögonspårning

2021-12-09: Apples ar/vr-glasögon får sensorer för handspårning

Ja, vad vore den här artikeln utan Ming-Chi Kuo? Tommare på innehåll, det är vad. Nu uppger Apple-analytikern att Apples kommande ar- och/eller vr-headset ska utrustas med fyra sensorer för strukturerat ljus.

En sådan sensor sitter redan i moderna Iphone-modeller och används till Face Id, Apples biometriska lösning. Men fyra sensorer skulle enligt Kuo ge högre upplösning och längre räckvidd, något som kan komma väl till pass för handspårning.

Det Kuo inte nämner är om Apple kommer att kombinera sensorerna för strukturerat ljus med en lidar-sensor.

Strukturerat ljus går ut på att sända ut ljus i känt mönster bestående av tiotusentals punkter. När mönstret träffar ett objekt ändrar det form var på det går att återge objektet i 3d. Det här fungerar bra för ansikten – som med just Apples Face Id – men tekniken brottas med att göra noggranna mätningar av objektkonturer. Dessutom är time of flight-sensorer som lidar enklare att miniatyrisera utan att förlora räckvidd.

Det är oklart om Apple vid sidan om headsetet kommer att släppa någon form av tillhörande kontroll.

I vilket fall som helst spår Kuo att headsetet släpps nästa år, kommer att väga 300-400 gram och att Apple räknar med att sälja omkring tre miljoner exemplar 2023. En uppdaterad version väntas lanseras 2024. Den sägs vara lättare, ha bättre batteri och biffigare processor.

2021-11-26: Apples ar-glasögon kan få M1-liknande chip

Mycket har hänt sedan vi senast skrev om Apples planer på att göra prylar man bär runt huvudet. Abba har släppt ny musik, Sverige har haft en kvinnlig statsminister och Facebook heter inte Facebook längre. Vi vet, det är helt crazy.

Just det där sistnämnda kan ha satt eld i baken på Tim Cook och hans undersåtar. Apple sägs vara redo för metaverse redan nästa år, då de enligt analytikern Ming-Chi Kuo (välbekant i dessa spalter) släpper sina augmented reality-glasögon.

Kuos spådomar - återgivna av Macrumors - är extra kittlande den här gången.

För det första ska ar-headsetet få processorer som liknar de unisont hyllade M1-chipen. För det andra sägs enheten blir fristående: den ska alltså inte behöva kopplas till en Iphone för att fungera.

För det tredje? Ja, enligt Kuo sägs Apple internt sikta på att deras smarta glasögon helt ska ersätta Iphone inom tio år. Hoppla.

Läs mer: 30 år efter idén – nu får doldisen Facebook att bli Meta

2021-03-24: Apples vr-headset sägs väga mindre än en Iphone

Så har det blivit dags för en bulletin. Notera det gemena b:et. Vi talar alltså inte om svenska sandlådor, utan om en kungörelse från analytikern Ming-Chi Kuo, vars kristallkula alltid är full av visioner från staden Cupertino i Kalifornien.

Nåväl. Den här gången uppger Kuo att Apples fortfarande mytompsunna ar- och/eller vr-headset kommer att väga 150 gram. Det är färre gram än de som krävs för att få en Iphone 12 att fungera, och definitivt mer lättviktigt än många av dagens vr/ar-headset.

Profeten Kuo låter oss vanliga döda också få veta att Apples headset får ”ultrakort brännvidd”, linser i plast och skärmar gjorda med mikro-oled-teknik.

2021-02-05: 8k-skärmar i Apples vr-headset

En bananformad Iphone med tygkuddar och Apple Watch-liknande utbytbara band för omkring 30 000 kronor? Det är ungefär vad vi har att förvänta oss om nya uppgifter från sajten The Information (betalvägg) stämmer överens med verkligheten.

The Information uppger att de fått ta del av ”interna Apple-bilder av en långt framskriden prototyp” från ifjol. Baserat på dem har sajten sedan gjort en illustration som sägs föreställa prototypen.

Läs mer: Så nära är vi tekniken i Ready Player One

Och med illustrationen framträder ett vr-headset som ser ut att vara betydligt nättare och lättare än de som Oculus och HTC producerat hittills. Faktum är att det påminner lite om det som rollfigurerna i filmen Ready Player One har över ögonen.

Illustration från sajten The Information. Foto: The Information

Ready Player One. Foto: Warner Bros Foto: Warner Bros

Apples vr-headset spås vara utrustat med fler än tolv kameror för att spåra användarens händer och för att återge omgivningen. Givetvis är lidar en av sensorerna i den uppsättningen: det har alltid känts logiskt att Apples användning av lidar i sentida Iphone- och Ipad-modeller bara var en uppvärmning inför deras satsning på virtual och augmented reality.

Skärmarna framför vardera öga sägs få 8k-upplösning, vilket är betydligt högre än vad deras mest namnkunniga rivaler kan prestera. Men 8k kan i vr-sammanhang bli riktigt intressant, med tanke på hur nära ögonen är skärmen, och om kamerorna som filmar omgivningen klarar samma upplösning.

Att återge 8k-grafik i ett vr-headset är dock krävande för vilken processor som helst - inklusive det kraftfullare-än-M1-chip som Apple sägs bygga för ändamålet (se nedan) - så därför är tanken att använda ögonspårningsteknik och foveated rendering för att spara på krafterna. Vi skulle inte bli förvånade om svenska eyetrackinggiganterna Tobii är inblandade i projektet, men det är bara rena spekulationer. Uppdatering: En läsare som tagit del av den här texten påminde om att Apple för några år sedan köpte eyetrackingbolaget SMI (Sensomotoric Instruments), vilket förstås gör det troligt att Apple utvecklar sin egen teknik på det här området.

En annan intressant detalj i The Informations artikel är att Apple uppges jobba med ett tillbehör som liknar en fingerborg, med vilken användaren skulle kunna interagera med de virtuella miljöerna.

Också spännande: headsetet sägs inkludera en utåtriktad skärm på vilken en ska kunna se vad användaren ser.

Ett tunt headset med så mycket prestanda låter onekligen dyrt, men uppgiften om att det kan komma att kosta 30 000 kronor känns ändå svårt att tro på. Om nu inte Apple övergett sina planer på att sälja detta till konsumenter, och bestämt sig för att satsa på företagskunder istället.

Och vad händer med de smarta glasögon som Apple också sägs jobba med? De lär komma de med vad det lider, men anses ligga en bit längre in i framtiden. Så vr-headset först, ar-headset senare. Om vi ska tro på de uppgifter som nu florerar.

2021-01-21 – Utvecklingsproblem – men Apple jobbar fortfarande med vr-headset

Det var ett tag sedan vi hörde något senast, men nu har Bloomberg kommit över nya uppgifter om Apples satsningar på virtual och augmented reality.

Har du saltkaret redo? Bra, då kör vi.

rOS. Det sägs vara namnet på operativsystemet som ska ligga till grund för Apples kommande vr-headset. Spel och andra program ska säljas i en specialversion av App Store.

Vr-headsetet sägs ha throughput med vissa ar-funktioner. Vad betyder det? Ja, throughput innebär att ett vr-headset har utåtriktade kameror som låter användaren se sin omgivning även när den har vr-headsetet framför ögonen. Med kamerorna som ögon blir det förstås också möjlighet att addera virtuella objekt – alltså ar – i omgivningen.

Headsetet, med stöd för kontaktlinser, uppges vara fristående på samma sätt som Facebooks Oculus Quest-modeller, men mycket mer kraftfullt, om Bloombergs uppgifter stämmer. Faktum är att Apple verkar kika på kretsar som har mer bett än de så omtalade M1-chipen.

Något mer? Jo, headsetet ryktas få högre upplösning jämfört med de rivaler som finns på marknaden i dag, och kan därför, föga förvånande, komma med en saftig prislapp.

2020-05-19 – Apple Glass kan lanseras i år

Apples smarta glasögon får namnet Apple Glass och ska kosta 499 dollar. De kan komma att lanseras som tidigast under fjärde kvartalet i år, och släpps i butik tidigast fjärde kvartalet 2021.

Det menar åtminstone flitige Apple-läckaren Jon Prosser, som säger sig ha sett bilder på Glass-prototyper.

– Av det jag sett är bågarna i plast, men chansen är stor att det blir någon form av metall i de färdiga versionerna, säger Prosser i sitt Youtube-program Front Page Tech.

Den första generationen av Apple Glass ska påminna om den första generationen av Apple Watch på så sätt att mycket av databehandlingen ska ske på en - gissningsvis blåtandskopplad - Iphone.

Det betyder att Apple kan hålla ner kostnaden för enheten och samtidigt erbjuda en design som liknar vanliga traditionella glasögon. Prosser säger att den prototyp han sett ger stöd åt de uppgifterna.

Läs mer: Med morgondagens internet blir vår värld aldrig sig lik igen

Båda glasen ska kunna visa visuell information via ett gränssnitt som Apple kallar Starboard.

Vid högra tinningen sägs det sitta en lidarsensor. Det låter rimligt, med tanke på att Apple bakat in en lidarsensor i nya Ipad Pro och ryktas göra detsamma med kommande Iphone 12.

– Och den lidardata som genereras från Ipad Pro går raka vägen till Apple Glass-utvecklarna, säger Prosser och påminner om att användaren först måste godkänna att dela sådan data med Apple.

Inga andra kameror ska vara monterade på glasögonen. Gissningsvis beror det på att Apple vill undvika den kritik som Google fick för sina Glass-modeller.

Gränssnittet ska kunna kontrolleras genom att vidröra bågarna eller genom gester med händerna framför glasögonen.

Några solglasögonversioner tycks inte vara aktuella i nuläget.

2019-11-11 – Uppgifter om ar-glasögon 2023

Apple släpper ett headset kapabelt till både virtual och augmented reality 2022. Ett par ar-glasögon i mindre formfaktor kommer 2023. Det är uppgifter från sajten The Information, vars källor ska ha tagit del av interna presentationer hos Apple. Uppgifterna motsäger tidigare rapporter om ett headset eller ett par glasögon redan under 2020. Enligt sajten The Verge kan det röra sig om att utvecklingen varit mer komplicerad än förväntat.

Headsetet sägs gå under arbetsnamnet N301 och ska vara som en mer slimmad variant av Oculus Quest – ett headset Ny Teknik recenserade nyligen.

Oculus Quest har en throughput-kamera med vilken användaren kan se en grynig version sin omgivning, men som bara används för att rita upp en spelyta och för att varna användaren om den är på väg att krocka med något objekt. Oculus Quest är annars ett renodlat vr-headset.

N301 verkar också använda throughput, men gissningsvis blir återgivningen betydligt bättre. Det ska kunna visa information och kombinera virtuella objekt med fysiska miljöer. Det påminner alltså även om Magic Leap.

Ar-glasögonen som uppges vara planerade att släppas 2023 sägs påminna om ett par dyra solglasögon. En idé Apple ska ha lekt med är att göra glasögonen mörkare när de är aktiva - för att markera för omgivningen att användaren är upptagen.

Enligt The Information ska höga chefer på Apple ha uttryckt att ar-glasögonen kan komma att ersätta Iphone inom tio år.

2019-11-05 – Apple sägs samarbeta med Valve

Iphone-makarna Apple. Och Valve, företaget bakom spelplattformen Steam. De två giganterna rapporteras nu jobba sida vid sida för att utveckla Apples mytomspunna augmented reality-glasögon.

Amerikanska Valve har förstås expertis på det här området: företaget har varit djupt delaktiga i bygget av vr-headsetet HTC Vive och har dessutom på egen hand byggt Index, ett av de mer kraftfulla vr-headseten på konsumentmarknaden just nu.

Tidigare i år skrev sajten Digitimes att Apple var på väg att avveckla den grupp som jobbat med att ta fram ar-glasögon. De uppgifterna tycktes dock inte stämma överens med information i den interna version av operativsystemet Ios 13 som sajten Macrumors vaskat fram. I det interna kodbygget finns mängder av referenser till ett ar-headset.

Nu uppger Digitimes att det inte rörde sig om någon avveckling, utan om en omorganisering för att möjliggöra samarbetet med Valve.

Valve har jobbat med Apple tidigare. För två år sedan hjälpte företaget till med att göra operativsystemet MacOS High Sierra kompatibelt med vr-headset.

Digitimes uppgifter stämmer överens med det analytikern Ming-Chi Kuo sa för en månad sedan: att ”Apple jobbar med externa företag för att lansera sitt första ar-headset”. Kuo är av uppfattningen att enheten ska börja massproduceras före årsskiftet och att det rentav kan bli en lansering tidigt 2020.

Om det blir ett headset likt Magic Leap, eller en enklare variant där en dubblett av Iphone-skärmen visas framför ögonen återstår att se, men enligt den knapphändiga information som finns att tillgå är det gissningsvis det senare.

I vilket fall som helst står det helt klart att Tim Cook, Apples vd, tror att augmented reality är framtiden.

– Jag tror att det kommer att förändra allt. Om ett par år kommer vi inte att kunna föreställa oss livet utan ar, sa Tim Cook nyligen, i en HBO-sänd tv-intervju gjord på uppdrag av mediebolaget Axios.

Peter Ottsjö

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer