TECH

Världspremiären – Här är nya ar-hjälmen Apple Vision Pro

Bilden visar framsidan på Apples ar- och vr-hjälm Vision Pro.
På måndagen den 5 juni lanserades Apple Vision Pro.

Efter år av hemlighetsmakeri – på måndagskvällen lanserades headsetet Vision Pro, Apples första pryl som är skräddarsydd för augmented och virtual reality, ar och vr.

Publicerad Uppdaterad

På måndagen drog den 34:e upplagan av Apples utvecklarkonferens WWDC igång – och vilken start det blev. Teknikbolaget lanserade bland annat flera nya prestandadatorer under kvällen, men det var utan tvekan Apple Vision Pro som stal showen.

Läs mer: Apples nya maxade Mac-datorer ska knäcka PC

Tim Cook: En ny era för datorer

I flera år har det varit inofficiell hemlighet att Apple bakom kulisserna arbetat på att utveckla ett headset för augmented och virtual reality, ofta förkortat ar och vr.

Och på måndagen var det alltså dags för världspremiären. Men det dröjde långt över en timme in i lanseringen innan Apples vd Tim Cook glatt utropade att det fanns "en sak till att visa upp" – vilket så klart anspelade på Apple-legenden Steve Jobs klassiska "One more thing"-fras.

"Nu inleds en ny era för datorer", sa en märkbart stolt Tim Cook. Och sedan bar det av.

Avancerad videoteknik i ar-hjälmen

Apples första ar- och vr-hårdvara Vision Pro är ett slimmat headset med minimalistisk design. Glasögonen kan växla mellan två lägen med hjälp av ett reglage i form av en digital krona (känd från bland andra Apple Watch och Airpods Max) som sitter på ena sidan av headsetet. 

Det ena läget visar omgivningen i ett augmented reality-läge, där ett virtuella lager med digitala 3d-objekt läggs ovan på den fysiska omgivningen. Det andra läget ska ge en full vr-upplevelse, vilket innebär att användaren kliver in i en helt datorgenererad 3d-miljö.

Vision OS är namnet på ett helt nytt operativsystem som Apple har utvecklat för sitt påkostade ar-headset. Operativsystems gränssnitt styrs med ögon- och handrörelser, samt olika röstkommandon.

Bilden visar hur gränssnittet i Apples nya ar-hjälm Vision Pro ser ut.
Ett exempel på gränssnittet hos Vision Pro.

Två skärmar med totalt 23 miljoner pixlar

Hjälmen är utrustad med två högupplösta mikro-oled-skärmar som ger 23 miljoner pixlar tillsammans. Det är fler bildpunkter per öga än vad en tv med 4k-upplösning ger, enligt Apple.

Glasögonen är även utrustade med stöd för genomströmningsvideo, en teknik som gör det möjligt för bäraren att addera 3d-objekt i en videoström som visar den fysiska verkligheten i full färg.

Konkurrerande vr- och ar-hårdvara från exempelvis Meta erbjuder liknande teknik, och det återstår att se hur väl Apple har lyckats implementera funktionaliteten.

Drivs med helt nytt Apple-chip

Nya Vision Pro hämtar beräkningskraften dels från ett M2-chip, dels från R1, en färsk konfiguration av Apples egendesignade systemkretsar. R1 är skräddarsytt för spårning av huvud- och handrörelser med hög precision, samt 3d-mappning av omgivningen i realtid och ögonspårning.

Tolv kameror och fem sensorer ställer skyhöga prestandakrav, och R1 består därför av två sammanlänkade Apple-chip. Till headsetet finns också ett externt batteripack som ansluts med kabel via vad som ser ut som en magnetisk kontakt.

Bilden visar Apples ar-hjälm Vison Pro från till sidan tillsammans med ett tillhörande externt batteri.
Vison Pro kommer med ett externt batteri.

Ar-hjälmen är dessutom försedd med Apples första 3d-kamera, som ska kunna göra 3d-inspelningar med rumsligt ljud och180 graders synvinkel. Vison Pro har också stöd för bluetooth, vilket innebär att man bland annat kommer att kunna ansluta bärbara hörlurar.

Vision Pro släpps i början av 2024

Apples bärbara prylar är inget utan sina appar. Till Vision Pro har Apple tagit fram skräddarsydda versioner av flera av sina kärnapplikationer, däribland Safari, Face time, Meddelanden, Bilder och Apple TV Plus. Teknikbolaget har dessutom fått med Disney på tåget, som utlovar en Vision Pro-anpassad variant av sin populära streamingtjänst lagom till släppet av Vision Pro i USA i början av 2024. 

– Vi är övertygade om att Apple Vision Pro kommer att bli en revolutionerande pryl, sa en uppspelt Bob Iger, vd för Disney, under lanseringen.

Cupertino-bolaget lovar också att drygt 100 titlar från den egna speltjänsten Apple Arcade ska finnas redo för Vision Pro till släppdagen.

Bilden visar en kvinna med Apples nya ar-hjälm Vision Pro på huvudet.
Färska Vision Pro från Apple.

Så mycket ska Apple Vision Pro kosta

Priset då? Än så länge vet vi bara vad den kommer att kosta i USA, och där kommer Vision Pro få en prislapp på hisnande 3 499 dollar.

Headset kommer till fler länder under nästa år, men vilka dessa är återstår att se..