Test: Det bästa med Ipad Pro går nästan inte ens att använda

2020-05-15 12:55  

Ipad Pro har häftig teknik du i princip inte kan använda än. Ipad Pro har fått ett nytt tangentbord som inte lyckas göra surfplattan till en fullfjädrad laptop. Ipad Pro är och förblir en lyxpryl för en nischpublik.

Det mest eggande med Ipad Pro just nu är att öppna Twitter och scrolla i flödet som väller fram under sökfrasen ”Ipad lidar”.

Där hittar man fragment av framtiden.

Det var till exempel någon som hade scannat in sitt kök. Ur det kom en tredimensionell och stiliserad modell av köket som användaren sedan kunde promenera omkring i.

Man kan stanna där, rycka på axlarna och fråga sig vad i hela friden man ska med en sådan gimmick till. Eller så kan man hoppa ner i kaninhålet. Ut på andra sidan kommer man till slut, något vimmelkantig. För det som är en gimmick idag kommer att förändra vår värld imorgon.

Om du vill bekanta dig med den världen så skrev jag alldeles för många tecken om det tidigare i år. Den korta versionen är att internet kommer att bli tredimensionellt. Från sin existens bakom platta skärmar kommer det att ligga som ett lager ovanpå vår verkliga värld.

För att det ska fungera krävs teknik i våra enheter som snabbt kan göra en 3d-karta av fysiska miljöer.

Lidar, som för första gången tagit plats i en Apple-pryl, är en sådan teknik.

Lidar står för light detection and ranging. Många är bekanta med begreppet. Lidar är ett optiskt mätinstrument som länge använts för att bedöma avstånd i exempelvis byggindustrin. Därpå har det blivit ett av fordonsbranschens älsklingsverktyg när det gäller att, så att säga, bana väg för självkörande fordon.

Man kan också kalla lidar en time of flight-sensor, något vi skrivit mer i detalj om här. Den sänder ut riktade ljuspulser som träffar objekt på olika avstånd. Tiden det tar för ljuset att reflekteras (flygtiden – därav namnet) tillbaka till sensorn kommer att skilja sig åt beroende på från vilket avstånd ljuspulsen studsat mot ett objekt. En klocka med noggrann avläsning kan därpå återge en koordinat för varje enskild pixel som återvänt till sensorn. På så sätt blir det möjligt att med förhållandevis stor precision rita upp en tredimensionell modell.

Tim Cook, vd för Apple, har i många år talat varmt om augmented reality. Som bekant är det mer än bara tomt prat. Utvecklingsverktyget Arkit har gjort att utbudet av augmented reality-appar exploderat på App Store.

Apple har aldrig bekräftat det flitiga ryktet om att företaget utvecklar smarta glasögon, men att baka in lidar i Ipad Pro måste ändå betraktas som en ganska tydlig indikation på varåt det barkar. Augmented reality eller ett tredimensionellt internet kommer nämligen aldrig att nå sin fulla potential bakom platta pekskärmar.

Inte för att lidarsensorn i Ipad Pro når någon som helst potential över huvud taget för tillfället. Det är inte teknikens fel, utan bristen på applikationer som drar vinning av den. Om flödet på Twitter är något att gå efter lär väntan bli kortvarig, men om du är ute efter magi här och nu är det nästan bara Apples egna mätverktygsapp som utnyttjar sensorn.

Det är visserligen svårt att märka någon skillnad. Jämfört med samma app på en Iphone är lidarversionen på Ipad Pro något snärtigare och möjligen en aning mer pricksäker.

För att konstatera det uppenbara: ingen mer än de mest inbitna augmented reality-entusiasterna bör i dagsläget köpa en ny Ipad Pro för att den är utrustad med en lidarsensor.

Så varför ens ödsla så mycket av din tid på att babbla om den?

Tja, utöver dess potential så är ju faktiskt sensorn den enda riktigt stora nyheten i årets Pro-modeller. Det andra nya inslaget – som vi återkommer till – är ett dyrt tillbehör i form av ett nytt tangentbord med trackpad.

En av de snyggaste Apple-prylar som gjorts

Den Ipad Pro som Apple lanserade för två år sedan är en av deras största designmässiga triumfer. När konkurrenterna slipade ner alla kanter på enheter som halkade runt i händerna så återvände Apple till det stilspråk som gjorde Iphone 4 och 5 så ikoniska. Raka linjer och platta sidor i svart och grått. Möjligen var och är kantramen lite väl tilltagen, men det är uppenbarligen en kompromiss som företaget kan stå ut med för att slippa störa symmetrin med en kantutskärning för selfiekameran. Det här är en enhet du ska kunna använda åt vilket håll du än vrider på den

Föga förvånande har Apple valt att behålla den här populära designen i 2020 års versioner.

De har valt att behålla en hel del annat också.

Modellerna som står till buds nu har liksom tidigare antingen en 120-hertzskärm på 12,9 tum (2732 × 2048 pixlars upplösning med 264 ppi) eller 11 tum (2388 × 1668 pixlars upplösning med 264 ppi). Systemkretsen är inte längre en A12X Bionic, utan en A12Z Bionic och alla modeller har nu det arbetsminne på 6 gigabyte som tidigare var förbehållet en av dem. Skillnaderna är mer eller mindre försumbara. Grafikprocessorn har blivit vassare, men i allt väsentligt är Ipad Pro samma kraftpaket som gjorde de två år gamla modellerna kapabla att prestandatävla med delar av Apples Macbook-utbud.

Läs mer: Test: ”Iphone SE efterlängtad och värdig uppföljare”

Allt ser fantastiskt ut på en Ipad Pro, oavsett om du streamar en tv-serie, läser en tidskrift, tittar på semesterbilder eller ritar upp cad-modeller. Skarpt och krispigt med naturtrogen färgåtergivning.

Det låter fint också. Jag skulle förstås inte byta ut ett bra ljudsystem mot en Ipad, men de fyra stereohögtalarna är väldigt potenta med tanke på förutsättningarna.

Utöver lidar har Ipad Pro sensorer som inte bara fångar djup, utan också ljus i form av rött, grönt och blått. Vanliga kameror med andra ord. 12-megapixelkameran har här fått sällskap av ett ultravidvinkelobjektiv på 10 megapixel.

Bara så vi är överens: det kommer aldrig att anses socialt accepterat att fota med en Ipad bland folk, men om du skiter i normer så kan jag meddela att kamerorna i 2020 års modeller gör ett acceptabelt jobb. Åtminstone om ljuset är okej. Chansen är dock stor att du redan har en mobiltelefon i fickan som tar betydligt bättre bilder.

Besvärande kompromisser

Möjligen kan det nya ultravidvinkelobjektivet – där fler personer ryms i bild även om utrymmet är knapert – komma väl till pass för den grupp användare som använder Ipad Pro för mer eller mindre professionella videoinspelningar. Som tidigare går det att fånga rörlig bild i 4k-upplösning och upp till 60 bilder per sekund. Men här finns också fem mikrofoner ”med studiokvalitet”, vilket säkert många människor som jobbar i studior skulle ha åsikter om. Av det jag hört skulle jag dock kunna tänka mig att spela in något enstaka podcastavsnitt med bara en Ipad som verktyg, utan att behöva skämmas allt för mycket. Samtidigt råder det ingen tvekan om att till och med en relativt enkel studiomikrofon som exempelvis Yeti ger bättre återgivning.

Om vi ska uppehålla oss vid ljud- och bildproduktion ett litet slag till så återfinns den sortens besvärande kompromisser som Apple envisas med. Å ena sidan vill de saluföra sin Ipad som något för professionella – den heter Pro trots allt – och å andra sidan vägrar de gå med på något som kan störa deras designambitioner.

Den som jobbar med musik vill till exempel ha okomprimerat ljud utan fördröjning via sladd och hörlursport, men någon sådan port existerar inte.

Läs mer: Nya Macbook Pro 13 tum får uppdaterat tangentbord

Och den som vill använda Ipad till sina videokonferensmöten kan gotta sig åt selfiekameran på 7 megapixel som ger 1080p, men slita sitt hår över att den i horisontellt läge hamnar på sidan av enheten. Dina kolleger kommer att undra varför det ser ut som om du under hela mötet nonchalerar dem, när du i själva verket tittar rakt mot dem. Det här kan naturligtvis avhjälpas genom att vrida på enheten, men det känns rätt onaturligt när man vill använda Ipad Pro som en arbetsstation på skrivbordet.

Faktum är ju att det är just så Apple vill att vi ska använda en Ipad Pro. Företaget har till och med utvecklat ett helt nytt tangentbord för ändamålet. Det kallas Magic Keyboard, men det finns inget magiskt med det. Snarare förvirrande, eftersom det finns så kallade Magic Keyboards till Mac-datorer som inte är identiska med det här.

Däremot är det väldigt fiffigt. Det fungerar som en kombination av fodral och tangentbord med pekplatta. På mitten sitter ett gångjärn i vilket det också ryms en usb-c-port (Ipad Pro laddas med usb-c, inte lightning) för kontinuerlig laddning av paddan när den är dockad. På den del av fodralet som man fäster sin Ipad Pro på finns ett veck som gör att man kan justera lutningen på skärmen från 90 till som mest 130 grader. I det senare läget ges intrycket av att Ipad-enheten ”svävar” över tangentbordet.

Tangentbordet ser inte så imponerande ut, men det fungerar överraskande bra. Foto: Peter Ottsjö

130 grader är helt okej, även om jag kommer på mig själv med att vilja trycka skärmen bakåt en bit till. Men kanske är det en rimlig avvägning eftersom tangentbord och Ipad står stadigt i nuvarande utförande. När man packar upp tangentbordet förefaller det otroligt att hela klabbet inte kommer att tippa över om man så bara råkar stöta till skärmen. Tvärtom är hela konstruktionen otroligt robust och den 12,9-tumsversion jag testat sitter säkert med starka magneter. Inte ens när jag med ganska hårt handlag försöker skaka loss den rör den sig ur fläcken.

Baksidan är att Ipad Pro och Magic Keyboard tillsammans väger omkring 1,4 kilo. Det är ungefär lika mycket som 13-tumsversionen av Macbook Pro och något mer än en Macbook Air.

I gengäld är tangentbordet riktigt bra. Tangenterna ger ett behagligt gensvar, har begåvats med bakgrundsbelysning och trackpaden, om än liten, gör det den ska.

Fungerar även med mus

Använding av trackpaden representeras av en ganska tilltagen cirkelformad punkt på skärmen. Den ändrar karaktär beroende på sammanhang. För den över ikoner som exempelvis batteristatus i övre högra hörnet och den tar formen av en semitransparent rektangel med runda hörn. Dra den över appikoner så ges en visuell effekt med skuggor där ikonen ger intrycket av ”lossna” från skärmen. Mer bekant är när markören över text byter skepnad till ett rakt streck.

Den visuella vägledningen är subtil och intuitiv och om man saknar ett Magic Keyboard finns även stöd för externa tangentbord och möss. Jag är lite osäker på hur det är med kompatibiliteten, men det var åtminstone smärtfritt att ansluta mina några år gamla trådlösa Apple-tillbehör.

Det lär knappast ha varit Steve Jobs vision, men likafullt är Ipad nu, med stöd för både tangentbord och pekdon, en surfplatta som med lite god vilja kan användas som en laptop. Apple gör inte direkt någon hemlighet av det, utan basunerar ut budskapet i sin Ipad Pro-slogan: ”din nästa dator är inte dator”.

Jag är bara glad att min arbetsgivare inte anammat den filosofin. Att jag och mina kolleger skulle ersätta våra traditionella laptops med Ipad Pro känns ungefär lika lockande som att bli coronanyst i ansiktet.

Visst, du kan ”multitaska” (men det är såå bökigt) och plugga nya kortkommandon och med en del mankemang överleva med endast en usb-c-port, i synnerhet om din enhetspark i övrigt bara består av Apple-produkter. Men det här är inte en laptop som kan användas som en surfplatta, utan tvärtom, och det märks. Lägg därtill att Ipad-varianterna av tunga desktopapplikationer kan vara nedskalade.

Som laptop är Ipad Pro som mittbacken som kommer in i 86:e minuten vid 1-0 för att stärka försvaret när orken tryter hos medspelarna. Den gör sitt jobb med bravur i korta stunder. Som surfplatta är den Lionel Messi.

Den kostar nästan lika mycket som Lionel Messi också.

Rena rånet

Instegspriset för 11-tumsversionen med wifi och lagring på 128 GB är 10 000 kronor. Den modell jag testat, 12,9-tumsmodellen med 1 TB lagring börjar på 18 500 kronor, men stiger till över 20 000 kronor om man vill ha den med stöd för mobilnät.

Och då har jag inte ens räknat in det nya tangentbordet, som börjar på 3 700 kronor. Får det dessutom lov att vara en Apple Pencil – den spektakulära styluspenna som grafiska formgivare är så förtjusta i? Det blir ytterligare 1 600 kronor, tack så mycket.

Det är mycket pengar för en pryl vars funktioner ofta fungerar prima på en smarttelefon, för en pryl som är ett klent substitut till en riktig laptop.

Om du vill spara några kronor så kan det vara bra att känna till att Magic Keyboard även fungerar med de Ipad Pro-modeller som kom för två år sedan.

Ipad Pro är en lyxpryl för en nischpublik, och jag antar att det är meningen. Men den är också en bekräftelse på att Apple på allvar förbereder sig för en framtid där den här typen av platta skärmar får konkurrens av smarta glasögon. Och man behöver inte spendera en enda krona för att bli lite uppspelt av det.

Fakta om Ipad Pro

Mått: 280,6 x 214,9 x 5,9 mm (12,9 tum), 247,6 x 178,5 x 5,9 mm (11 tum)

Vikt: 641 gram (12,9 tum), 471 gram (11 tum)

Skärm: 12,9 tum (2732 × 2048 pixlars upplösning med 264 ppi), 11 tum (2388 × 1668 pixlars upplösning med 264 ppi).

Kamera: 12 MP-kamera med vidvinkel och 10 MP-kamera med ultravidvinkel. Lidarsensor. Selfiekamera på 7 MP med stöd för Face ID.

Operativsystem: Ipad OS 13.

Processor: A12Z Bionic.

5g-chip: Nej.

Minne: 6 GB

Lagring: 128 GB/256 GB/512 GB/1 TB.

Batteritid: Omkring 10 timmar.

Övrigt: Stöd för wifi 6.

Peter Ottsjö

Mer om: Apple Ipad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt