Så surfar du mer anonymt på nätet (hejdå Chrome?)

2022-01-14 09:58  
Foto: Rafael Henrique/SOPA Images/Shutterstock

Vill du lämna färre spår när du surfar på nätet? Det första steget är förmodligen att byta webbläsare.

Dags att lämna Chrome? 

Googles webbläsare Chrome har en marknadsandel på mellan 60 och 70 procent beroende på hur man räknar, och visst finns det goda skäl till det. Men för den som vill värna om sin integritet är Chrome i sitt standardutförande inget toppval, Google är ju minst sagt sugna på att kartlägga dina internetvanor.  

För den som vill dela med sig av så lite data som möjligt finns det flera alternativ, men det mest populära är förmodligen webbläsaren Brave. Den har flera inbyggda funktioner för att anonymisera användaren. 

Dessutom bygger den på samma motor (Chromium) som Chrome, så alla pluginprogram du använder i Chrome ska fungera även på Brave. 

Läs mer: Ta bort dig från nätet – så minskar du dina spår på internet

Stoppar fingeravtryck 

När du surfar på nätet lämnar din webbläsare efter sig något som brukar kallas för fingeravtryck. Det är metadata om hur du ansluter till en viss hemsida. Som vilket operativsystem du kör, vilken tidzon du sitter i, vilken enhet du använder och vilken upplösning du har på skärmen. Det finns tillräckligt många sådana parametrar för att ett annonsnätverk ska kunna identifiera dig och se hur du interagerar på olika sajter.  

Brave lurar nätverken genom att lämna efter sig slumpade falska fingeravtryck till varje sajt du besöker. Det blir alltså mycket svårare att hålla koll på dig.  

Samtidigt blockerar webbläsaren annonser och spårningsprogram som standard, uppgraderar automatiskt osäkra anslutningar till HTTPS och samlar in mindre data om dig än vad exempelvis Chrome gör. I en undersökning från 2020 kunde forskare se att Brave samlade in minst data om sina användare av alla webbläsare.  

 

Läs mer: Vad är Wordle? Spelet som tagit nätet med storm

Andra alternativ 

Sitter du på en Mac så har Apples egen webbläsare Safari bättre integritetsfunktioner än Chrome. Här finns också bland annat ett inbyggt skydd mot fingeravtryck.  

Ett ännu bättre alternativ är Mozillas trotjänare Firefox som under åren utvecklats till ett allt mer integritetssäkert alternativ. Webbläsaren har flera inbyggda funktioner för att stoppa aktörer som vill spåra dig på nätet. 

Föredrar du helt anonymitet över funktionalitet finns också webbläsaren Tor, som skickar internettrafiken krypterat genom ett nätverk av servrar världen över. Det blir nästintill omöjligt för alla utom möjligen statlig underrättelsetjänst att lista ut vem du är.  

Nackdelen är att Tor är betydligt långsammare än sina konkurrenter, och att många tjänster kan krångla när du använder Tor för att besöka dem. Därför är det snarare ett komplement än en ersättare till de andra webbläsarna.  

Läs mer: Nortons antivirus bryter kryptovaluta – användarna rasar

Surfa anonymt på mobilen 

För mobilen kan webbläsaren från sökföretaget Duckduckgo vara ett alternativ. Den finns till både Android och IOS, och har också en rad funktioner för att skydda användarens integritet. Företaget jobbar också på en webbläsare för desktop som ska lanseras under 2022.  

Även Brave och Firefox har mobilversioner till både Android och IOS, som ger bättre skydd än din telefons standardwebbläsare.  

Läs mer: Sony visar Playstation VR 2 med ögonspårning

Testa en annan sökmotor 

Om du vill googla mer anonymt kan det vara en bra idé att söka sig bortom Google och Bing. Två av de bästa alternativen har vi faktiskt redan tagit upp i annan form. 

Duckduckgo har en sökmotor som inte spårar dig, och som med åren blivit ett riktigt kompetent alternativ till Google. Även Brave har nyligen lanserat sin egen sökmotor. Den befinner sig fortfarande i betaversion, men kan vara värd att testa som ett alternativ.  

Läs mer: Guide: Varför är kryptovalutor så energikrävande? 

Hjälper privat läge?  

Slår du på inkognitoläget i webbläsaren sparas ingen historik eller några cookies, och flera webbläsare lägger också på ytterligare några integritetshöjande åtgärder. Du ökar alltså din anonymitet ett snäpp, men blir knappast så totalt inkognito som namnet kanske antyder.  

Inte minst kan din internetleverantör eller arbetsgivare fortfarande se vilka sajter du besöker, även om du är inne på privat läge i webbläsaren.  

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt