Här är allt vi vet om Apples AR-glasögon och VR-headset

2021-03-24 08:29  

Här samlar vi allt vi vet om Apples vr- och ar-glasögon.

2021-03-24: Apples vr-headset sägs väga mindre än en Iphone

Så har det blivit dags för en bulletin. Notera det gemena b:et. Vi talar alltså inte om svenska sandlådor, utan om en kungörelse från analytikern Ming-Chi Kuo, vars kristallkula alltid är full av visioner från staden Cupertino i Kalifornien.

Nåväl. Den här gången uppger Kuo att Apples fortfarande mytompsunna ar- och/eller vr-headset kommer att väga 150 gram. Det är färre gram än de som krävs för att få en Iphone 12 att fungera, och definitivt mer lättviktigt än många av dagens vr/ar-headset.

Profeten Kuo låter oss vanliga döda också få veta att Apples headset får ”ultrakort brännvidd”, linser i plast och skärmar gjorda med mikro-oled-teknik.

2021-02-05: 8k-skärmar i Apples vr-headset

En bananformad Iphone med tygkuddar och Apple Watch-liknande utbytbara band för omkring 30 000 kronor? Det är ungefär vad vi har att förvänta oss om nya uppgifter från sajten The Information (betalvägg) stämmer överens med verkligheten.

The Information uppger att de fått ta del av ”interna Apple-bilder av en långt framskriden prototyp” från ifjol. Baserat på dem har sajten sedan gjort en illustration som sägs föreställa prototypen.

Läs mer: Så nära är vi tekniken i Ready Player One

Och med illustrationen framträder ett vr-headset som ser ut att vara betydligt nättare och lättare än de som Oculus och HTC producerat hittills. Faktum är att det påminner lite om det som rollfigurerna i filmen Ready Player One har över ögonen.

Illustration från sajten The Information. Foto: The Information

Ready Player One. Foto: Warner Bros

Apples vr-headset spås vara utrustat med fler än tolv kameror för att spåra användarens händer och för att återge omgivningen. Givetvis är lidar en av sensorerna i den uppsättningen: det har alltid känts logiskt att Apples användning av lidar i sentida Iphone- och Ipad-modeller bara var en uppvärmning inför deras satsning på virtual och augmented reality.

Skärmarna framför vardera öga sägs få 8k-upplösning, vilket är betydligt högre än vad deras mest namnkunniga rivaler kan prestera. Men 8k kan i vr-sammanhang bli riktigt intressant, med tanke på hur nära ögonen är skärmen, och om kamerorna som filmar omgivningen klarar samma upplösning.

Att återge 8k-grafik i ett vr-headset är dock krävande för vilken processor som helst - inklusive det kraftfullare-än-M1-chip som Apple sägs bygga för ändamålet (se nedan) - så därför är tanken att använda ögonspårningsteknik och foveated rendering för att spara på krafterna. Vi skulle inte bli förvånade om svenska eyetrackinggiganterna Tobii är inblandade i projektet, men det är bara rena spekulationer. Uppdatering: En läsare som tagit del av den här texten påminde om att Apple för några år sedan köpte eyetrackingbolaget SMI (Sensomotoric Instruments), vilket förstås gör det troligt att Apple utvecklar sin egen teknik på det här området.

En annan intressant detalj i The Informations artikel är att Apple uppges jobba med ett tillbehör som liknar en fingerborg, med vilken användaren skulle kunna interagera med de virtuella miljöerna.

Också spännande: headsetet sägs inkludera en utåtriktad skärm på vilken en ska kunna se vad användaren ser.

Ett tunt headset med så mycket prestanda låter onekligen dyrt, men uppgiften om att det kan komma att kosta 30 000 kronor känns ändå svårt att tro på. Om nu inte Apple övergett sina planer på att sälja detta till konsumenter, och bestämt sig för att satsa på företagskunder istället.

Och vad händer med de smarta glasögon som Apple också sägs jobba med? De lär komma de med vad det lider, men anses ligga en bit längre in i framtiden. Så vr-headset först, ar-headset senare. Om vi ska tro på de uppgifter som nu florerar.

2021-01-21 – Utvecklingsproblem – men Apple jobbar fortfarande med vr-headset

Det var ett tag sedan vi hörde något senast, men nu har Bloomberg kommit över nya uppgifter om Apples satsningar på virtual och augmented reality.

Har du saltkaret redo? Bra, då kör vi.

rOS. Det sägs vara namnet på operativsystemet som ska ligga till grund för Apples kommande vr-headset. Spel och andra program ska säljas i en specialversion av App Store.

Vr-headsetet sägs ha throughput med vissa ar-funktioner. Vad betyder det? Ja, throughput innebär att ett vr-headset har utåtriktade kameror som låter användaren se sin omgivning även när den har vr-headsetet framför ögonen. Med kamerorna som ögon blir det förstås också möjlighet att addera virtuella objekt – alltså ar – i omgivningen.

Headsetet, med stöd för kontaktlinser, uppges vara fristående på samma sätt som Facebooks Oculus Quest-modeller, men mycket mer kraftfullt, om Bloombergs uppgifter stämmer. Faktum är att Apple verkar kika på kretsar som har mer bett än de så omtalade M1-chipen.

Något mer? Jo, headsetet ryktas få högre upplösning jämfört med de rivaler som finns på marknaden i dag, och kan därför, föga förvånande, komma med en saftig prislapp.

2020-05-19 – Apple Glass kan lanseras i år

Apples smarta glasögon får namnet Apple Glass och ska kosta 499 dollar. De kan komma att lanseras som tidigast under fjärde kvartalet i år, och släpps i butik tidigast fjärde kvartalet 2021.

Det menar åtminstone flitige Apple-läckaren Jon Prosser, som säger sig ha sett bilder på Glass-prototyper.

– Av det jag sett är bågarna i plast, men chansen är stor att det blir någon form av metall i de färdiga versionerna, säger Prosser i sitt Youtube-program Front Page Tech.

Den första generationen av Apple Glass ska påminna om den första generationen av Apple Watch på så sätt att mycket av databehandlingen ska ske på en - gissningsvis blåtandskopplad - Iphone.

Det betyder att Apple kan hålla ner kostnaden för enheten och samtidigt erbjuda en design som liknar vanliga traditionella glasögon. Prosser säger att den prototyp han sett ger stöd åt de uppgifterna.

Läs mer: Med morgondagens internet blir vår värld aldrig sig lik igen

Båda glasen ska kunna visa visuell information via ett gränssnitt som Apple kallar Starboard.

Vid högra tinningen sägs det sitta en lidarsensor. Det låter rimligt, med tanke på att Apple bakat in en lidarsensor i nya Ipad Pro och ryktas göra detsamma med kommande Iphone 12.

– Och den lidardata som genereras från Ipad Pro går raka vägen till Apple Glass-utvecklarna, säger Prosser och påminner om att användaren först måste godkänna att dela sådan data med Apple.

Inga andra kameror ska vara monterade på glasögonen. Gissningsvis beror det på att Apple vill undvika den kritik som Google fick för sina Glass-modeller.

Gränssnittet ska kunna kontrolleras genom att vidröra bågarna eller genom gester med händerna framför glasögonen.

Några solglasögonversioner tycks inte vara aktuella i nuläget.

2019-11-11 – Uppgifter om ar-glasögon 2023

Apple släpper ett headset kapabelt till både virtual och augmented reality 2022. Ett par ar-glasögon i mindre formfaktor kommer 2023. Det är uppgifter från sajten The Information, vars källor ska ha tagit del av interna presentationer hos Apple. Uppgifterna motsäger tidigare rapporter om ett headset eller ett par glasögon redan under 2020. Enligt sajten The Verge kan det röra sig om att utvecklingen varit mer komplicerad än förväntat.

Headsetet sägs gå under arbetsnamnet N301 och ska vara som en mer slimmad variant av Oculus Quest – ett headset Ny Teknik recenserade nyligen.

Oculus Quest har en throughput-kamera med vilken användaren kan se en grynig version sin omgivning, men som bara används för att rita upp en spelyta och för att varna användaren om den är på väg att krocka med något objekt. Oculus Quest är annars ett renodlat vr-headset.

N301 verkar också använda throughput, men gissningsvis blir återgivningen betydligt bättre. Det ska kunna visa information och kombinera virtuella objekt med fysiska miljöer. Det påminner alltså även om Magic Leap.

Ar-glasögonen som uppges vara planerade att släppas 2023 sägs påminna om ett par dyra solglasögon. En idé Apple ska ha lekt med är att göra glasögonen mörkare när de är aktiva - för att markera för omgivningen att användaren är upptagen.

Enligt The Information ska höga chefer på Apple ha uttryckt att ar-glasögonen kan komma att ersätta Iphone inom tio år.

2019-11-05 – Apple sägs samarbeta med Valve

Iphone-makarna Apple. Och Valve, företaget bakom spelplattformen Steam. De två giganterna rapporteras nu jobba sida vid sida för att utveckla Apples mytomspunna augmented reality-glasögon.

Amerikanska Valve har förstås expertis på det här området: företaget har varit djupt delaktiga i bygget av vr-headsetet HTC Vive och har dessutom på egen hand byggt Index, ett av de mer kraftfulla vr-headseten på konsumentmarknaden just nu.

Tidigare i år skrev sajten Digitimes att Apple var på väg att avveckla den grupp som jobbat med att ta fram ar-glasögon. De uppgifterna tycktes dock inte stämma överens med information i den interna version av operativsystemet Ios 13 som sajten Macrumors vaskat fram. I det interna kodbygget finns mängder av referenser till ett ar-headset.

Nu uppger Digitimes att det inte rörde sig om någon avveckling, utan om en omorganisering för att möjliggöra samarbetet med Valve.

Valve har jobbat med Apple tidigare. För två år sedan hjälpte företaget till med att göra operativsystemet MacOS High Sierra kompatibelt med vr-headset.

Digitimes uppgifter stämmer överens med det analytikern Ming-Chi Kuo sa för en månad sedan: att ”Apple jobbar med externa företag för att lansera sitt första ar-headset”. Kuo är av uppfattningen att enheten ska börja massproduceras före årsskiftet och att det rentav kan bli en lansering tidigt 2020.

Om det blir ett headset likt Magic Leap, eller en enklare variant där en dubblett av Iphone-skärmen visas framför ögonen återstår att se, men enligt den knapphändiga information som finns att tillgå är det gissningsvis det senare.

I vilket fall som helst står det helt klart att Tim Cook, Apples vd, tror att augmented reality är framtiden.

– Jag tror att det kommer att förändra allt. Om ett par år kommer vi inte att kunna föreställa oss livet utan ar, sa Tim Cook nyligen, i en HBO-sänd tv-intervju gjord på uppdrag av mediebolaget Axios.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer