Populärteknik

Glasögon till hjälp för färgblinda

Nya glasögon lyfter fram olika färger för personer med defekt färgseende. Foto: EnChroma
Färgsortering utan och med de nya glasögonen. Foto: EnChroma

En ny optisk teknik förstärker färger och hjälper färgblinda att se skillnaden mellan exempelvis olika frukter och trafiksignaler.

Publicerad

Det amerikanska företaget Enchroma har utvecklat ett optiskt hjälpmedel för färgblinda. Med ett passivt filter som appliceras på ett glas framträder färger som ljusare och mer mättade. Det gör att personer med defekt färgseende får större möjlighet att skilja olika färger från varandra.

För de flesta ”färgblinda” är nämligen inte helt oförmögna att se färg men kan ha svårt att se skillnaden mellan olika nyanser. Vanligast är svårigheten att skilja mellan rött och grönt vilket är ett problem för omkring tio procent av alla män men bara en procent av kvinnorna.

Med de glasögon som Enchroma utvecklat kan det nu bli lättare att läsa kartor och ritningar samt skilja mellan exempelvis olika frukter, trafiksignaler och sjömärken.

Enligt företaget finns sedan tidigare liknande glasögon, men de kan oftast bara förtärka en färg medan Enchromas glas sägs klara hela färgspektrat.

Dessutom finns de nya glasögonen i fyra olika versioner beroende av vilken slags färgblindhet som ska korrigeras.

Säljstart är senare i höst till ett ännu inte annonserat pris.